Politika

CILJ JE DA IMAMO SPORAZUM OVE GODINE, ALI UZ MEĐUSOBNO PRIZNANJE: Intervju Aljbina Kurtija pre odlaska u Brisel

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aljbin Kurti pre odlaska u Brisel za EURACTIV pričao o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

epa10367166 Kosovo Prime Minister Albin Kurti (L) addresses a joint press conference in Prague, Czech Republic, 15 December 2022. Kosovo’s Prime Minister Kurti submited membership application to join the European Union to the Czech Presidency of EU. Kosovo’s President Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti, and Parliament Speaker Glauk Konjufca signed the application for EU membership on 14 December 2022. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je za EURACTIV da očekuje da ove godine bude zatvoren sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Kurti je govorio pre pregovora koji se danas vode u Briselu između Beograda i Prištine, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Potrebna nam je normalizacija i ona može biti postignuta uz uzajamno priznanje kao centralni deo. Svakako je cilj da imamo sporazum ove godine. Ostalo je da ispregovaramo, a to neće biti lako, mehanizam implementacije, međunarodne garancije i vremenske sekvence - kada, šta i kako", rekao je Kurti u intervjuu za EURACTIV.

Kurti je o Zajednici srpskih opština rekao da je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića "traženje teritorijalnog etnonacionalizma".

"U suštini bi SZO iskoristio kao novo ime za Republiku Srpsku. Sa druge strane, kada otvorimo razgovore na osnovu EU predloga, povećaćemo poverenje jer se sporazumi ne mogu primeniti ako nema poverenja. Potpisivanje i implementacija sporazuma na Balkanu su dve različite planete i moramo da ih dovedemo na isti kontinent. Dve trećine potpisanih sporazuma u Briselu kroz prethodne decenije, Srbija nije implementirala", rekao je Kurti.

"Optimističan sam zbog određenih univerzalnih koncepata i ideja koje se nalaze u predlogu, u kontrastu sa 33 sporazuma u deceniji pre nego što sam stupio na poziciju, koji su bili zasnovani više na ideologiji rešavanja problema. Bili su prekompleksni i predetaljni, i bilo ih je teško objasniti javnosti, dok ovaj ima samo jedan kamen spoticanja", rekao je on.

"Samo jedan od 33 nije prošao test našeg ustava jer se odnosi na monoetničku asocijaciju", rekao je Kurti.

"Moramo da budemo pažljivi da ne sklapamo sporazume koji narušavaju ljudska prava ustava demokratskog i republičkog poretka, ali u isto vreme moramo imati na umu da širom Balkana postoje nacionalne manjine i njihova prava ne mogu da budu identična", rekao je on.

"Mora biti uzajamnog priznanja, ne možemo servirati kafu bez šoljice", dodao je on.

(EURACTIV.rs)