Politika

SRBI SA KOSOVA I METOHIJE USKORO BEZ VIZA U EU? Predlog Evropske komisije na stolu, poznat i datum

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija je predložila da vlasnici srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju mogu od januara bez viza da putuju u zemlje Evropske unije

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

U predlogu Evropska komisija navodi da stupanjem na snagu vizne liberalizacije za Kosovo više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima kojI su od 2009. godine imali ostali građani Srbije, potvrđeno je RTS-u u Briselu.

Komisija pojašnjava da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za Kosovo, srpski građani sa prebivalištem na Kosovu bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u Šengen zonu bile potrebne vize.

"Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana" navedeno je u predlogu.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand kaže da je predlog upućen Evropskom parlamentu i zemljama članicama, koji treba da donesu konačnu odluku i tako "dopune" odluku o ukidanju viza za Kosovo.

Ona stupa na snagu 1. januara naredne godine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da Srbija dugo radi sa Evropskom komisijom, naročito sa komesarkom Ilvom Johansen, na pripremi predloga Uredbe kojom se iz viznog režima EU izuzimaju građani sa pasošima izdatim u Koordinacionoj upravi.

"Kada bude konačno odluka doneta, jer je ovo predlog Komisije koji se sada usaglašava sa Evropskim parlamentom i Savetom EU, ona će omogućiti da se vizni režim ukine i za one građane Republike Srbije koji imaju pasoše izdate u Koordinacionoj upravi", rekla je Miščević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Naglasila je da će tako zapravo svi koji poseduju srpske pasoše moći slobodno, bez viza, da putuju u države članice EU, ali i u Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn.

Ona je podvukla da se ovim sprečava diskriminacija naših građana i potvrđuje da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih prava EU.

"Očekujemo da proces usaglašavanja evropskih institucija oko ove odluke bude završen u narednih par meseci, kada bi odluka trebalo da bude usvojena i da odmah stupi na snagu", zaključila je Miščević.

(EURACTIV.rs)