Politika

BERLIN PAŽLJIVO PRATI RASTUĆI KINESKI UTICAJ: Istu zabrinutost dele i druge zemlje članice EU

Autor Milena Antonijević

Nemačka vlada će stvoriti institucionalni objekat za poboljšanje svog "razumevanja" Kine, prema nacrtu budžeta koji je pregledao EURACTIV. Zemlje EU nastoje da ojačaju svoju otpornost na rastuću moć i uticaj Kine u globalnoj politici.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka koaliciona vlada će integrisati Merkator institut za kineske studije (MERICS), uticajni think tank fokusiran na Kinu, bliže u državne strukture obezbeđujući mu institucionalno finansiranje od 2024. godine.

Zadržavajući svoju nezavisnost, MERICS će preuzeti ekskluzivnu ulogu u nemačkoj politici prema Kini i dobiće značajan finansijski podsticaj od 500.000 evra kao deo prve runde finansiranja od nemačkog ministarstva inostranih poslova 2024. godine, navodi se u nacrtu.

„Uz institucionalno finansiranje MERICS-a, želimo da proširimo nemačku ekspertizu u politici Kine", rekla je za Euractiv Jamila Šefer, članica odbora za budžet Bundestaga i poslanik Zelenih.

Vlada SPD-a levog centra, Zelenih i liberalnog FDP-a vidi aktivnu promociju svojih sposobnosti za praćenje Kine kao važan korak ka širem cilju pripreme za novu dominantnu ulogu Kine - i takođe bi trebalo da dopuni paralelne napore na Evropskoj sceni, dodao je Šefer.

Suočeni sa kineskim uticajem, EU i njeni saveznici su sve više zabrinuti da se ona manifestuje uglavnom u pretećim ponašanjima prema Tajvanu i u Južnom kineskom moru, kao i u ekonomskoj zavisnosti zemalja EU od kineskih tržišta, proizvodnje i resursa, što strahuju da bi Kina mogla da ih naoružava.

I sama predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je ovo mišljenje jer je više puta upozoravala zemlje EU da „odlože" svoje veze sa Kinom kao odgovor na njenu promenljivu ulogu. Poruku je ponovila u Nemačkoj na konferenciji svoje stranke i najveće opozicione grupe CDU/CSU.

„Naši odnosi sa Kinom su u poslednje vreme postali udaljeniji i teži", rekla je ona.

Novi pristup Nemačke

Usvajanje novog pristupa Kini bio je veliki izazov za Nemačku, koja je ranije svoje odnose sa Pekingom gradila oko jakih trgovinskih veza, pri čemu je Kina njen najvažniji bilateralni trgovinski partner.

S obzirom na promenu geopolitičkog pejzaža, sada je važno „da se opšta kineska politika ne prepusti centrali, kao što je to bio slučaj u prošlosti" i da se izgradi politička kompetencija u poslovanju sa Pekingom kroz blisku saradnju sa MERICS-om, rekao je Šefer.

Ovo bi takođe istaklo prioritete nemačke prve kineske strategije, objavljene u julu, koja pripisuje ključnu ulogu MERICS-ovoj „izuzetnoj ulozi u izgradnji kompetencija vezanih za Kinu u politici, društvu, biznisu i akademskoj zajednici".

Međutim, istraživački centar će se takođe suočiti sa značajnim preprekama, pošto je Kina zauzela kritički stav prema njegovim aktivnostima.

Pretprošle godine, MERICS je stavljen pod kineske sankcije u znak odmazde za sankcije EU protiv kineskih zvaničnika, sprečavajući osoblje MERICS-a da uđe u Kinu.

Taj think tank je od tada bio primoran da se oslanja na lokalne kontakte za većinu svojih istraživanja na terenu.

(EURACTIV.rs)