Politika

DA LI SU PROBLEMI U "POŠTI" MOGLI DA SE IZBEGNU? Vučić komentarisao štrajk i zahteve zaposlenih koji su obustavili rad

Obustava rada dela zaposlenih u "Pošti Srbije" počela je 24. oktobra sa glavnim zahtevomo povećanju zarade od 30%. Iz Vlade kažu da je dogovor postignut, dok predstavnici radnika kažu da nije

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Više od tri nedelje obustave rada dela zaposlenih u "Pošti Srbije", pregovori vlasti i sindikata, mnogo različitih i suprotstavljenih izjava sa obe strane... sve to je moglo da se reši ranije i na nama je da izvučemo pouke iz cele priče, ovako je štrajk prokomentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Moramo da se menjamo i da mi moramo da napravimo drugačiji odnos. Tako da iz tog ugla mi moramo da izvučemo pouke, da naučimo da nije naša fotelja i naša funkcija najvažnija i zato će morati da bude mnogo promena", rekao je Vučić, posle otvaranja sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u sredu, 15. novembra, postignut dogovor sa svim sindikatima radnika "Pošte Srbije", kako je navela, i reprezentativnim i nereprezentativnim.

S druge strane, jedan od predstavnika zaposlenih koji obustavljaju rad, Stefan Mitrović, tvrdi da zahtevi nisu ispunjeni.

"Nije istina da je postignut dogovor sa svim sindikatima. Sa reprezentativnim da, bili su predstavnici dva velika sindikata, odnosno jedina reprezentativna u "JP Pošta Srbije", to su sindikat "PTT" i sindikat "Radnik", a uz njih je bio i sindikat "Nezavisnost". Međutim, ono što je bitno da se istakne, samoorganizovaa spontana obustava rada od strane zaposlenih koja je počela 24. oktobra, ne stagnira niti opada već se omasovljuje baš iz ovakvih razloga što se dezinformacije serviraju delu javnosti", rekao je Mitrović za EURACTIV.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ipak, zvanično saopštenje Vlade je da se radnicima u tehnologiji odmah povećavaju plate za 10 odsto, i još 10 odsto od 1. januara 2024. To je kumulativno povećanje plata radnicima u tehnologiji od 21 odsto u odnosu na njihovu trenutnu zaradu. Radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara naredne godine, u iznosu od 10 odsto.

"Svim radnicima, osim rukovodstvu, sledi isplata jednokratne finansijske pomoći od 20.000 dinara do 25. novembra. Svi koji prekinu obustavu rada do 12 časova, neće trpeti nijednu sankciju. Razliku, za koju im je umanjena već isplaćena zarada, dobiće sa narednom platom", rekla je premijerka.

Predsednica Vlade je komentarisala Mitrovićeve izjave i dodala da je bio pozvan na sastanak, iako predstavlja 48 radnika od 14.100 zaposlenih u "Pošte Srbije", ali da on nije želeo da prisustvuje razgovorima.

Prema njenim rečima, Mitrović je politizovao prekid rada radnika "Pošte Srbije".

(EURACTIV.rs)