Politika

RIK PROGLASIO JOŠ JEDNU LISTU: 17. decembra na izbore izlazi i "SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin"

To je deveta izborna lista koju je RIK proglasio od 1. novembra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanovic

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je izbornu listu Stranke demokratske akcije Sandžaka "SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin" za parlamentarne izbore 17. decembra.

Na 20. sednici RIK-a konstatovano je da je ta lista prikupila 5.369 pravno valjanih potpisa građana, što je, prema zakonu, dovoljno za manjinske stranke. Ta lista imaće položaj izborne liste nacionalne manjine za izbore za narodne poslanike, na njoj se nalaze 22 kandidata, a nosilac je Selma Kučević.

To je deveta izborna lista koju je RIK proglasio od 1. novembra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar.

Do sada proglašene dve manjinske liste

RIK je do sada je proglasio dve izborne liste nacionalnih manjina - "Usame Zukorlić-Ujedinjeni za pravdu-SPP-DSHV", kao i izbornu listu "Savez vojvođanskih Mađara - Za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost".

Prihvaćene su i izborne liste: "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", izborna lista koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici "Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga", "Dr Miloš Jovanović - NADA za Srbiju", "Savez vojvođanskih Mađara - za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost" i "Srbija protiv nasilja".

Za šta se sve glasa i kakva je dalja procedura?

Građani će birati odbornike skupština 12 gradova i 53 opština, izjašnjavaće se o sastavu Pokrajinske skupštine u Vojvodini, a rezultati glasanja 17. decembra diktiraće i sastav parlamenta, pa i same Vlade Srbije.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, stranke i koalicije izborne liste treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji na propisanom obrascu i to najkasnije 20 dana pre dana glasanja, u ovom slučaju do 28. novembra.

Raspodela mandata

U raspodeli 250 poslaničkih mandata u parlamentu mogu da učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, dok izborna lista nacionalne manjine učestvuje u raspodeli mandata i onda kada dobije manje od tri odsto glasova.

Narodni poslanici biraju se u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici. Poslanički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika. Poslanički mandati koje je osvojila izborna lista dodeljuju se kandidatima za narodne poslanike prema njihovom redosledu na izbornoj listi.

(EURACTIV.rs)