Politika

KOJE INFORMACIJE CIA DOBIJA IZ KINE? Direktor otkrio da Si Đinping razmatra "rizičnu opkladu" u vezi sa Rusijom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor CIA otkrio da Kina razmatra "rizičnu opkladu" u vezi sa Rusijom. Pričao i o izazovima za obaveštajne službe, i prostoru za pogrešna tumačenja informacija iz autoritarnih, zatvorenih sistema odlučivanja.

Izvor: EPA-EFE/Chris Kleponis

Direktor CIA Vilijam Berns dao je veliki intervju o Rusiji, Ukrajini i Kini, u kojem je rekao da Amerika pomno prati moguće slanje "smrtonosne pomoći" ruskoj vojsci.

Berns je u intervjuu rekao i da Vladimir Putin ima pogrešnu pretpostavku o Americi, a ocenio je i da Kina razmišlja da pošalje Rusiji dronove i municiju.

"Posmatramo ovo pitanje vrlo pažljivo, a Kinezi ga pažljivo odmeravaju. Vrlo jasno smo im stavili do znanja šta bi mogle da budu posledice po naš odnos, kao i odnos Kine sa našim evropskim saveznicima", rekao je direktor CIA.

Direktno upitan da li bi to značilo sankcije protiv Kine, ogradio se da se ovo pitanje još uvek razvija.

"Posmatramo razvoj situacije, i prikupljamo informacije obaveštajaca koje ukazuju na to da Kina razmatra slanje smrtonosne opreme. Ne sugerišem da su već doneli definitivnu odluku na tu temu, niti da su počeli da šalju pomoć, već samo kažem da je očigledno da vrlo ozbiljno shvatamo ovo pitanje", rekao je on.

"Uvereni smo u to da kineski lideri razmatraju pomoć Rusiji. Ali ne vidimo dokaze konačne odluke niti slanja. I zbog toga su predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken smatrali da je važno da unapred obavestimo javnost šta bi bile posledice takvog poteza. Moramo da ga osujetimo jer je u pitanju veoma rizična opklada, nikako mudra", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/ANTON NOVODEREZHKIN/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

"Si Đinping je strani lider koji je najpažljivije posmatrao Putina u Ukrajini. Na mnoge načine je uznemiren i otrežnjen onim što je video. Verujem da ga je iznenadio loš učinak ruske vojske, kao i solidarnost Zapada u podršci Ukrajini. Video je sposobnost ne samo Amerike, već i evropskih saveznika, da zajednički apsorbujemo određene troškove kako bismo dugoročno Rusiji zadali veću ekonomsku štetu. Verujem da mu je to donekle promenilo mišljenje", naveo je Berns.

Direktor CIA je naglasio i da je najteže pitanje za bilo koju obaveštajnu službu, pa i njegovu - koliko dobar uvid imamo u nečije razmišljanje i proces odluka?

"Pa, to je uvek najteže pitanje. U autoritarnom sistemu gde je moć konsolidovana u rukama jednog čoveka, mi vredno radimo kako bismo predsedniku obezbedili najbolje moguće uvide. U Kini radimo na razvijanju najbolje obaveštajne mreže. U sistemu kao što su Rusija i Kina, gde je proces odluka ograničen i niko ga ne dovodi u pitanje, postoji i prostor za ogromne greške. Mi znamo, recimo, da je predsednik Si naredio da vojska bude spremna da izvrši invaziju na Tajvan do 2027, ali to ne znači da je odlučio da izvrši invaziju te, ili bilo koje druge godine", rekao je on.

"Javno smo izneli ove podatke, ne da bismo bilo koga posramili. Želeli smo da budemo vrlo jasni i direktni o ozbiljnosti naše zabrinutosti. Poruka je poslata javno, ali i privatno, i to u više navrata", zaključio je on.

Pogledajte deo iz njegovog intervjua za "CBS".

(EURACTIV.rs)