Politika

TURSKA NA KORAK DA SE USAGLASI, MAĐARSKA JOŠ "NIJE SPREMNA": Kada će Švedska moći da se pridruži NATO alijansi?

Mađarski parlament još nije spreman da ratifikuje zahtev Švedske za ulazak u NATO, jer to pitanje neće biti na dnevnom redu predstojeće sednice parlamenta, uprkos očekivanjima, rekla je poslanica Agneš Vadai.

Izvor: EPA-EFE/Lise Aserud

Prošlo je godinu i po dana otkako je Švedska odlučila da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, i uprkos obećanju Budimpešte da neće biti poslednja koja će ratifikovati zahtev Švedske, čini se neizbežnim jer se Turska, druga poslednja zemlja koja nije potpisala, približava potpisivanju.

U Ankari je postignut napredak, a parlamentarni odbor za spoljne poslove treba da glasaju o tom pitanju. Ratifikacija u turskom parlamentu tada može da se obavi vrlo brzo.

Euractiv razume da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da u petak odnese pozitivne vesti u Berlin, gde će se sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

U međuvremenu, kada se mađarski parlament sastane sledeće nedelje u Budimpešti, to pitanje neće biti na dnevnom redu jer mađarski parlament nije spreman da ratifikuje švedsku aplikaciju za NATO, potvrdila je novinarima poslanica Agnes Vadai.

Prethodno je premijer Viktor Orban rekao da je odobrenje Mađarske kroz parlamentarnu ratifikaciju puka formalnost, jer se o tom pitanju već raspravljalo i razmatralo u odborima.

U poslednje vreme glasanje je nekoliko puta odlagano. Mađarski političari traže objašnjenje za kritike na račin demokratskog razvoja zemlje, slično zabrinutostima koju su izrazili mnogi drugi evropski političari.

Međutim, švedska vlada je uverena da će biti više uveravanja iz Mađarske.

"Danas nismo o tome razgovarali, ali poruka je uvek bila ista: da Mađarska ne treba da bude poslednja zemlja koja je ratifikovala švedsku aplikaciju za prijem u NATO", rekao je ministar odbrane Pol Jonson u Briselu.

Međutim, Budimpešta je bila trn u oku NATO-a u pogledu proširenja Alijanse i podrške Ukrajini.

Mađarska se suočila s kritikama zbog produbljivnanja energetskih veza s Moskvom dok traje rat u Ukrajini, ponavljajući pozive za mir i postavljajući visoke standarde za zaštitu manjina u Kijevu u zamenu za uspostavljanje Saveta NATO-Ukrajina i zadržavanje isplate evropskog novca zemlji.

(EURACTIV.rs)