Politika

KAKO JE PROTEKAO SUSRET SIJA I BAJDENA? "Vraćamo se direktnim, otvorenim i jasnim komunikacijama", saopštili su lideri

Autor Milena Antonijević

Predsednik Kine Si Đinping i američki predsednik Džozef Bajden sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku. To je prva poseta Sija SAD od 2017, kada je u Beloj kući bio Donald Tramp.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA /LI XUEREN

Američki predsednik Džozef Bajden je kineskom kolegi rekao da mu je drago što se opet vide, kao i da su njihovi susreti uvek bili otvoreni, direktni i korisni.

"Od ključne važnosti je da se dobro razumemo", rekao je Bajden, ističući da moraju da osiguraju da se takmičenje dve sile ne pretvori u sukob, prenosi RTS.

Si Đinping je Bajdenu rekao da je planeta Zemlja dovoljno velika za uspeh obe države, kao i da bi Peking i Vašington trebalo da se uzdignu iznad različitosti.

U uvodnim rečima, i predsednik SAD i predsednik Kine spomenuli su dugo poznanstvo koje su gajili kada su obojica bili potpredsednici.

"Poznajemo se dugo", rekao je Bajden Siju, rekavši da se oni ne slažu uvek, "što nikoga ne iznenađuje", ali da su njihovi sastanci uvek bili "iskreni, direktni i korisni".

Si se, takođe, prosetio prošlosti.

"Dolazeći ovde, setio sam se Vašeg puta u Kinu kada sam bio potpredsednik Kine. Imali smo sastanak pre 12 godina", kazao je on.

Predsednici su se dogovorili da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

Oni su razgovarali oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine.

Američki predsednik je ocenio da je uspeh sastanka u tome što su Si i on "jednostavno razgovarali i bili otvoreni jedan prema drugom".

Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine.

"Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi", rekao je predsednik SAD.

Dogovoreno je i da Kina zaustavi izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

"To će spasiti živote", rekao je Bajden, dodajući da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema.

Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

Kada je reč o Tajvanu, Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primenila sila.

"SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine", kazao je kineski predsednik.

Bajden je poručio da SAD "veruju u status kvo" i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu.

Predsednik SAD je pozvao Sija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke položaje na Bliskom istoku.

Si Đinping je razgovarao i sa američkim preduzetnicima u San Francisku i rekao da je Peking spreman da bude partner i prijatelj SAD, dodavši da ima dosta prostora za bilateralnu saradnju dve zemlje.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji ocenio je da su Si i Bajden imali "veoma dobar" sastanak koji je bio sveobuhvatan i dubinski.

Kako je kazao, oni su razmenili mišljenja o raznim pitanjima u atmosferi međusobnog poštovanja.

"Samit ima strateški značaj i postaće prekretnica u istoriji kinesko-američkih odnosa", ocenio je Vang.

Dobar deo prethodne godine, američki zvaničnici su pripremali teren za sastanak Sija i Bajdena, s ciljem da se ponovo uspostave diplomatski kanali između Kine i SAD.

Zbog toga su se tri puta sastali Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, dok su državni sekretar Entoni Blinken, ministarka finansija SAD Dženet Jelen i izaslanik za klimu Džon Keri putovali u Peking.

(EURACTIV.rs)