Politika

POČELA RUNDA SASTANAKA VUČIĆA I KURTIJA U BRISELU: Glavna tema evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu, na kojem će se razgovarati o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u fokusu će imati evropski predlog za rešavanje kosovskog pitanja.

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti srešće se u ponedeljak, 27. februara u Briselu gde bi trebalo da razgovaraju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Sastanak predstavnika Prištine sa Boreljom počeo je malo iza 15 časova, dok je Vučićev sastanak počeo posle 16 časova u Briselu. 

Prvi put će u fokusu razgovora biti francusko-nemački, odnosno evropski predlog za rešenje pitanja Kosova i Metohije, a neimenovani izvor iz Brisela rekao je za RTS da se očekuje da se sastanak završi prihvatanjem predloga.

"U pitanju je prvi sastanak koji se fokusira na evropski predlog o normalizaciji odnosa, koji je de fakto priznanje Kosova. Zajednica srpskih opština je deo tog predloga, to je davno preuzeta obaveza koja mora da bude ispunjena, a ne uslovljavana", rekao je RTS-u neimenovani izvor iz Brisela.

Stejt department je za "Glas Amerike" saopštio da očekuje da dvojica lidera "priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu s njim".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za Javni servis da prioriteti Beograda ostaju nepromenjeni, i da predsednika čeka težak dan u ponedeljak.

"Neprihvatljivo je priznanje Kosova i njihovo članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovde je stvar u tome kako učestvovati u pregovorima, izboriti se za državni interes, ali i za budućnost i ekonomski napredak Srbije", rekao je Dačić.

Priština je saopštila da su o dijalogu razgovarali Aljbin Kurti i savetnik američkog Stejt departmenta, Derek Šole.

"Bili smo i bićemo konstruktivni, principijelni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, o statusu odnosa jer sadašnji nije normalan, a normalan bi bio dobrosusedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština i reciprocitet kao princip", rekao je Kurti.

Šole je na Tviteru napisao da Amerika podržava konstruktivan sastanak koji pokazuje posvećenost obe strane evropskom predlogu, i da moraju da sprovode sporazume koji su već potpisani kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju ZSO.

 (EURACTIV.rs)