Politika

SI ĐINPING U AMERICI PRVI PUT POSLE ŠEST GODINA: Sastaće se sa Bajdenom na tajnoj lokaciji, o čemu će razgovarati?

Kineski predsednik Si Đinping započeo je u utorak (14. novembra) svoju prvu posetu Sjedinjenim Američkim Državama posle šest godina, nakon što je predsednik Džo Bajden rekao da ima za cilj da obnovi normalnu komunikaciju sa Pekingom.

Izvor: EPA/LINTAO ZHANG

Kineski lider Si Đinping je u svojoj prvoj poseti SAD od 2017. On treba da se sastane sa Bajdenom na nepoznatoj lokaciji u San Francisku u sredu ujutro, a zatim prisustvuje godišnjem samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju (APEC).

Sijev susret sa Bajdenom biće prvi sastanak licem u lice između američkih i kineskih lidera u poslednjih godinu dana, a američki zvaničnici su ga označili kao priliku za smanjenje tenzija u onome što mnogi vide kao najopasnije svetsko rivalstvo.

Si se prilikom izlaska iz aviona Er Čajna, na pisti, sastao sa američkim zvaničnicima, uključujući ministarku finansija Dženet Jelen i američkog ambasadora u Kini Nikolasa Bernsa.

Zatim je ušao u svoju kinesku limuzinu Hongki, ili "Crvena zastava", i otišao sa aerodroma u San Francisko, gde se očekuju protesti za i protiv njegove posete.

Manje od dva sata ranije, američki državni sekretar Entoni Blinken obratio se ministrima 21 člana APEC-a i naglasio da SAD veruju u "region u kome su ekonomije slobodne da izaberu sopstveni put... gde dobra, ideje i ljudi teku zakonito i slobodno".

Blinken nije pomenuo Kinu po imenu, ali su njegove reči odjeknule, s obzirom na američku retoriku poslednjih godina u kojoj Vašington optužuje Kinu da maltretira manje zemlje u Indo-Pacifiku i pokušava da potkopa ono što SAD i njeni saveznici nazivaju poretkom "zasnovanim na pravilima".

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj, koja je sa Blinkenom otvorila ministarsku sednicu APEC-a, rekla je da je sastanak u San Francisku došao u vreme "velike neizvesnosti i izazova" za region. Ona je istakla sve veće geopolitičke tenzije, krhke lance snabdevanja i pogoršanje klimatske krize.

Ekonomska pitanja visoko na agendi

Ranije je Bajden rekao da ima za cilj da poboljša odnose sa Kinom nakon perioda zategnutih veza i da će nastojati da obnovi normalnu komunikaciju između dve supersile, uključujući vojne kontakte.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da će Bajden i Si takođe razgovarati o sukobu Izraela i Hamasa u Gazi, kao i naporima SAD da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske vojske.

Ekonomska pitanja će biti visoko na dnevnom redu.

Bajden je rekao da SAD ne žele da se raziđu s Kinom, već žele da promene ekonomske odnose na bolje. Njegova administracija je nastojala da "ukloni rizik" od nekih kritičnih američkih lanaca snabdevanja iz Kine, pošto je rasla ekonomska i vojna konkurencija dve zemlje.

Očekuje se da će Si, koji nastoji da privuče strane investicije tokom APEC-a da bi se suprotstavio ekonomskim izazovima u kojima se našla Kina, u sredu večerati sa najvišim američkim poslovnim rukovodiocima.

Za američke kompanije, to će biti prilika da direktno čuju od kineskog lidera šta misli dok zemlja traži načine da se snađe u usporavanju privrede i neizvesnosti izazvane proširenjem kineskih bezbednosnih pravila.

Zabrinutost zbog obračuna

Bajden je bio oprezan sa uveravanjem zemalja u regionu, uključujući Kinu, da SAD ne traže potpunu ekonomsku odvojenost, što je ideja koja je podstakla zabrinutost među partnerima i saveznicima Vašingtona o obračunu supersila koji bi preokrenuo globalnu ekonomiju.

Kina je prekinula vojne kontakte sa SAD nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u avgustu 2022. posetila Tajvan pod demokratskim upravljanjem, ali na koji polažu pravo Kinezi.

Obnavljanje kontakata je glavni cilj SAD da se izbegnu pogrešne procene između dve vojske.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA /LI XUEREN

Vašington se takođe nada većoj saradnji Pekinga u borbi protiv proizvodnje snažnog sintetičkog opioidnog leka fentanila, koji je postao pošast u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno u San Francisku.

Kinesko-američki odnosi pogoršali su se nakon što je Bajden u februaru naredio obaranje sumnjivog kineskog špijunskog balona koji je leteo iznad Sjedinjenih Američkih Država.

Najviši zvaničnici Bajdenove administracije su od tada posećivali Peking i sastajali se sa svojim kolegama u nastojanju da obnove komunikaciju i poverenje.

Nekoliko stotina uglavnom prokineskih demonstranata sa kineskim zastavama okupilo se ispred hotela kineske delegacije uoči dolaska Sija u SAD.

Veći protesti, uključujući grupe za ljudska prava koje su kritične prema Sijevoj politici u Tibetu, Hong Kongu i prema muslimanskim Ujgurima, očekuju se u blizini mesta održavanja samita u sredu.

Dok je Bajden stigao u San Francisko, malo pre nego što je Si trebalo da sleti, demonstranti u duelu dočekali su kolonu američkog predsednika sa aerodroma. Neki su mahali kineskim zastavama i držali transparente pozivajući na "ljubazne" i "tople" veze između SAD i Kine. Drugi su držali natpise koji osuđuju Komunističku partiju Kine.

(EURACTIV.rs)