Politika

ŠTA SVE OBUHVATA 10. PAKET EVROPSKIH SANKCIJA: Fon der Lajen obećala da će Rusija platiti zbog rata

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

EU je uvela deseti paket sankcija Rusiji, sa namerom da oslabi ratnu mašineriju i zada novi udarac ekonomiji te zemlje zbog rata u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija je u subotu usvojila deseti paket sankcija Rusiji, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala ga je "najdalekosežnijim do sada".

"Pozdravljam formalno usvajanje našeg desetog paketa sankcija Rusiji. Sada imamo najdalekosežnije sankcije ikada, koje će osiromašiti ruski ratni arsenal i zagristi duboko u njenu ekonomiju. Pojačavamo i pritisak na one koji su pokušavali da izbegnu naše sankcije. Skoro godinu dana, ruski rat agresije seje smrt i uništenje. Nateraćemo Rusiju da plati", napisala je ona na Tviteru.

Najnovije sankcije usmerene su na bankarski sektor, kao i pristup tehnologiji koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe. Novi paket uključuje i zabranu izvoza elektronskih komponenti koje se koriste u ruskim sistemima naoružanja, poput dronova, raketa, helikoptera i materijala "retke zemlje", elektronski integrisanih kola i termalnih kamera. Izvoz je ograničen za još 96 subjekata koji podržavaju rusku vojsku i industriju, a među njima su prvi put i iranski entiteti za proizvodnju dronova koje Moskva koristi. Dodatno su uvedena ograničenja na uvoz robe koja donosi prihode Rusiji, kao što je sintetička guma i asfalt. Sankcije su uvedene i za 11 pojedinaca i sedam subjekata povezanih sa Vagner grupom, prenosi "Rojters".

(EURACTIV.rs)