Politika

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU SASTAJU SE SA MINISTRIMA ZAPADNOG BALKANA: U fokusu bezbednosni izazovi i izveštaj o proširenju

Tema sastanka biće bezbednosni izazovi, saradnja u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i priprema za predstojeće sastanke na visokom nivou, objavila je evropska služba za spoljne poslove

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predsedavaće u ponedeljak sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Tema sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana biće bezbednosni izazovi, saradnja u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i priprema za predstojeće sastanke na visokom nivou, objavila je evropska služba za spoljne poslove.

"Naš odgovor na trenutne geopolitičke izazove su solidarnost i bliska saradnja, kako bi se izgradila otpornost i promovisao mir, sigurnost i demokratija u Evropi", navedeno je u objavi na društvenoj mreži Iks.

Ističe se da Evropska unija računa na buduće članice kao na pouzdane partnere.

Na odvojenom sastanku sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana Borelj će razgovarati o nedavno usvojenom izveštaju o proširenju Evropske komisije.

"Razgovaraćemo o nedavnom izveštaju komisije za proširenje, insistiraćemo na potrebi za usaglašavanjem politike jer neke zemlje nisu to uradile i biće pun program danas", rekao je Borelj.

Naveo je i da će tema ministarskog sastanka biti Ukrajina, kao i Gaza.

"Nećemo razgovarati samo o situaciji u Gazi, već i o posleratnim rešenjima, šta će posle biti, kako da se odnosimo prema Gazi i palestinskom pitanju. To je pravi politički problem koji morao da rešimo. To ne može da bude izolovano rešenje", rekao je Borelj.

(EURACTIV.rs)