Politika

SMENA MINISTARKE UNUTRAŠNJIH POSLOVA VELIKE BRITANIJE: Brejverman ostala bez fotelje zbog kontroverznih izjava i stavova

Ova smena usledila je nakon njenog oštrog govora i kritike na temu migranata, demonstranata pa čak i beskućnika, što je izazvalo veliki potres u Sunakovom kabinetu i otvorilo sumnju da "Braverman smišlja kako da preuzme vođstvo stranke"

Izvor: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Suela Brejverman, britanska ministarka unutrašnjih poslova poznata po svojim oštrim stavovima, smenjena je sa funkcije od strane premijera Rišija Sunaka, izveštava PA Media.

Ova smena usledila je nakon njenog oštrog govora i kritike na temu migranata, demonstranata pa čak i beskućnika, što je izazvalo veliki potres u Sunakovom kabinetu i otvorilo sumnju da "Brejverman smišlja kako da preuzme vođstvo stranke."

Nedavno je izazvala kritike optužujući londonsku policijsku snagu za primenu "dvostrukih standarda" u upravljanju protestima, u opširnom članku u Tajmsu koji osuđuje predstojeći marš u znak podrške Palestini, a koji navodno nije odobren od strane Sunaka.

U subotu su se krajnji desni protivprotestanti sukobili s policijom u centralnom Londonu nakon što je Braverman nazvala pro-palestinski skup "maršem mržnje".

Njen odlazak iz vlade dešava se u vreme kada Sunakova stranka beleži loš rejting. Ankete i istraživanja pokazuju da je duboko nepopularna među biračima kao i da Konzervativci klize prema potencijalno katastrofalnom porazu na izborima sledeće godine.

(EURACTIV.rs)