Politika

PROBLEM NA SAMITU G20 U INDIJI: Kina odbila da usvoji zaključak, Rusija optužuje Zapad za ucenu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kina je odbila da usvoji zaključak sa samita G20 u Indiji, a Rusija je optužila Zapad za ucenu. Nemački ministar finansija jasan - "samo je jedan krivac za rat u Ukrajini".

Izvor: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Ministri finansija zemalja sa najjačim ekonomijama na planeti nisu uspeli da se slože oko zaključka samita G20 u Indiji, nakon što je Kina odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu a Rusija optužila Zapad za ucenu. Samit održan ovog vikenda u gradu Bengaluru ostao je u senci poziva zemlje domaćina, Indije, da se uopšte ne govori o ruskoj invaziji, i odbijanja Kine da je osudi.

"Bi-Bi-Si" prenosi da je Kina odbila da usvoji zaključno saopštenje koje je rusku invaziju "osudilo najsnažnijim rečima". Odbijanje se događa u istoj nedelji kada je Kina objavila svoj plan za rešenje krize u Ukrajini. Izdato saopštenje sadrži sumirane utiske sa sastanka, u kojem se navodi da su postojale "različite procene situacije u Ukrajini" kao i različita mišljenja po pitanju sankcija Rusiji.

U fusnoti piše da su Rusija i Kina odbile da usvoje dva pasusa o ratu, adaptirana sa sastanka u novembru na kojem je ruska invazija osuđena "najtežim rečima".

Indijski zvaničnik Adžej Set rekao je posle sastanka da su predstavnici Rusije i Kine kao razlog za odbijanje naveli da je njihov cilj bavljenje finansijskim i ekonomskim pitanjima.

"Preostalih 18 zemalja smatrale su da rat ima posledice po globalnu ekonomiju i zbog toga mora da bude obrađen kao pitanje", rekao je on.

U dokumentu se pominju i nedavni zemljotres u Turskoj, dugovi u zemljama slabijih ekonomija, globalni problemi sa porezom i kriza sa hranom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da žali jer su "aktivnosti G20 destabilizovane od strane zapadnog kolektiva i iskorišćene na antiruski način".

"U pitanju je jasna ucena od strane SAD, EU i zemalja G7, koje ne priznaju objektivne realnosti multipolarnog sveta", navodi Ministarstvo.

Nemački ministar finansija kratko se oglasio i prokomentarisao događanja na G20 samitu.

"Ovo je rat. I rat ima samo jedan uzrok, a to su Rusija i Vladimir Putin. I tim pitanjem moramo jasno da se bavimo na sastanku G20", kazao je ministar Kristijan Lindner.

(EURACTIV.rs)