Politika

INDIJA POZVALA G20 DA NE PRIČA O RUSIJI: Isplivali detalji komunikacije, traži da se reč "rat" uopšte ne koristi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Indija ne želi da se reč "rat" koristi za opis sukoba Rusije i Ukrajine, dok druge članice G20 pozivaju na kompletnu izolaciju ruske ekonomije.

Izvor: EPA-EFE/DITA ALANGKARA

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je globalne finansijske lidere da se fokusiraju na najranjivije grupe građana na otvaranju sastanka G20 u Bengaluru.

Modi nije ni u jednom trenutku pomenuo rat Rusije i Ukrajine iako se obratio dan nakon obeležavanja godišnjice početka invazije.

"Pandemija kovida i rastuće geopolitičke tenzije u različitim delovima sveta dovele su do neodrživih nivoa dugovanja u više zemalja, poremetili globalne lance snabdevanja i ugrozili bezbednost hrane i energenata", rekao je Modi.

"Pozivam vas da diskusije usmerite na najranjivije grupe građana sveta. Stabilnost, samopouzdanje i rast moraju da se vrate u globalnu ekonomiju", rekao je indijski premijer.

Ali uprkos njegovom pozivu, najverovatnije je da će upravo rat Rusije i Ukrajine biti glavna tema G20 sastanka. To je donekle potvrdio i francuski ministar finansija, Bruno le Mer, koji je rekao Rojtersu da lideri G20 moraju da osude rusku agresiju i da Evropa radi na novom paketu sankcija Moskvi.

Ministar finansija Japana Suniči Suzuki rekao je da će grupa pomno pratiti efikasnost sankcija i preduzeti "dalje korake ukoliko to bude bilo potrebno". Japan trenutno predsedava grupom G7.

Ministar finansija Nemačke, Kristijan Lindner, ponovio je da se pritisak na Rusiju mora održati na visokom nivou kako bi se ruska ekonomija "u potpunosti izolovala".

Indija trenutno predsedava grupom G20 i ne želi da blok razmatra dodatne sankcije Rusiji. Takođe, Indija je izvršila pritisak da se reč "rat" ne koristi u razgovorima i pisanoj komunikaciji sa sastanka kako bi se opisao konflikt, rekli su neimenovani zvaničnici G20 za Rojters. Nju Delhi je neutralan po pitanju konflikta, ali je značajno povećao kupovinu jeftine ruske nafte.

(EURACTIV.rs)