Politika

JEDNA OD NAJDIREKTNIJIH OSUDA BLINKENA ZBOG RATA U GAZI: Previše je Palestinaca ubijeno, može i treba da se smanji šteta

Državni sekretar Entoni Blinken izrekao je jednu od svojih najdirektnijih osuda zbog broja poginulih civila u Gazi i rekao da je potrebno učiniti više kako bi se "smanjila šteta koju trpi palestinski narod".

epa10666297 United States Secretary of State Antony J. Blinken speaks to the press upon arrival at Oslo City Hall during NATO's informal meeting of foreign ministers in Oslo, Norway, 01 June 2023. EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT
Izvor: EPA-EFE/Hanna Johre

Iako je Blinken pohvalio Izrael zbog njegove najave svakodnevnih vojnih pauza u oblastima severne Gaze i dva koridora za evakuaciju, on je rekao da "može i treba da se učini više da bi se smanjila šteta palestinskim civilima".

Najviši američki diplomata suptilno je promenio svoje poruke u danima otkako je napustio Bliski istok ranije ove nedelje u nešto direktnije osude civilnog stradanja u Gazi i očekivanja SAD od izraelske vlade. Međutim, on još uvek nije osudio ofanzivu izraelske vlade i stalno je izražavao podršku njenom pravu da se brani.

"Previše Palestinaca je ubijeno. Previše ih je pretrpelo ovih poslednjih nedelja", rekao je Blinken novinarima u Nju Delhiju na kraju turbulentnog putovanja koje je uključivalo posetu Izraelu, Jordanu, Zapadnoj obali, Turskoj, Iraku, Japanu i Južnoj Koreji.

"Želimo da učinimo sve što je moguće da sprečimo štetu i da maksimiziramo pomoć koja im stiže", rekao je on.

"U tom cilju, nastavićemo da razgovaramo sa Izraelom o konkretnim koracima koje treba preduzeti da bi se unapredili ovi ciljevi", rekao je Blinken, ali je odbio da navede detalje tih koraka.

Uslovi SAD za trajan mir

Blinken je u sredu u Tokiju opisao uslove SAD za "trajan i održiv mir" u Gazi nakon rata, a u petak je ponovio da je "izvestan napredak" postignut u postavljanju tih "osnovnih principa".

"Bez prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze. Bez upotrebe Gaze kao platforme za pokretanje terorizma ili drugih napada na Izrael. Bez smanjenja teritorije Gaze i bez uništavanja mogućnosti da Palestinci upravljaju Gazom i Zapadnom obalom i to na jedinstven način", rekao je Blinken u petak. "Ove i neke druge ideje koje smo izneli, a koje drugi dele, mislim, mogu da budu osnova za ono što treba da uradimo".

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

"Imamo konkretne planove, konkretne stvari na kojima radimo da bi se povećala količina kamiona sa humanitarnom pomoći koji stižu do Gaze", rekao je Blinken.

Blinken je u petak ponovio da će SAD "nastaviti da se nemilosrdno fokusiraju na vraćanje naših talaca kući" i zaustavljanje širenja sukoba.

Govoreći u Indiji u petak, Blinken je rekao da je "izvestan napredak napravljen" u nedelju od kada se sastao u Tel Avivu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim izraelskim zvaničnicima, ali "ovo je proces i ne može da se reši pritiskom na jedno dugme".

SAD za pauze, Netenjahu protiv

Bela kuća je u četvrtak saopštila da je Izrael pristao da nastavi sa dnevnim četvoročasovnim pauzama vojnih operacija u oblastima severne Gaze. Blinken je imao načelni dogovor o pauzama nakon njegovih sastanaka u Izraelu prošlog petka, rekli su američki zvaničnici za Si-En-En, iako je Netanjahu javno izjavio da je protiv te ideje samo nekoliko sati nakon sastanka. Ti javni komentari su viđeni kao poruka za domaću publiku i ratni kabinet, ali je jedan zvaničnik primetio da je "svaki korak ovoga kao vađenje zuba".

Blinken se u subotu sastao sa arapskim kolegama u Jordanu i postojala je jasna podela u stavu između američkih i regionalnih lidera po pitanju prekida vatre.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Međutim, u sredu je na sastanku ministara spoljnih poslova G7 zajednički podržana humanitarna pauza – a ne prekid vatre – u Gazi "kako bi se olakšala hitno potrebna pomoć, kretanje civila i oslobađanje talaca".

Na konferenciji za novinare nakon tog sastanka, Blinken je rekao da "oni koji pozivaju na hitan prekid vatre imaju obavezu da objasne kako da se pozabave neprihvatljivim rezultatom kojim bi verovatno prekid vatre rezultirao".

(EURACTIV.rs)