Politika

RUSKI IZASLANIK NAPRAVIO SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Prekinuo minut ćutanja za žrtve rata u Ukrajini

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ruski izaslanik pri UN prekinuo minut ćutanja na zasedanju Generalne skupštine, pomenuo Donbas i optužio Zapad za sprovođenje sopstvene agende.

Izvor: EPA-EFE/JASON SZENES

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je u petak sednicu na kojoj je bio planiran minut ćutanja za žrtve rata u Ukrajini. Ali, minut ćutanja prekinuo je stalni izaslanik Rusije pri UN, Vasilij Nebenžja.

Odavanje pošte bilo je planirano nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio Rusiju za genocid protiv svoje zemlje. Kuleba je predložio tišinu u znak poštovanja prema "svima koji su žrtve ruske agresije". Nebenžja je, dok su drugi izaslanici ćutali, počeo da tapka svoj mikrofon i prekinuo je minut ćutanja, zahtevajući da se oda počast i ruskim žrtvama.

"Svi životi su neprocenjivi, i minut ćutanja trebalo bi držati za sve koji su izgubili život u dešavanjima u Ukrajini, počevši od 2014. godine", rekao je on. Pogledajte video prekidanja minuta ćutanja.

Ruski izaslanik prekinuo minut ćutanja
Izvor: YouTube/CTV news

On je optužio i Zapad da pokušava u Ujedinjenim nacijama da ostvari svoju agendu, a Moskva optužuje Ukrajinu za genocid u Donbasu. Moskva stoji pri stavu da su Zapad i Ukrajina krivi za borbe u regionu i da su izazvali "reakciju" u vidu napada Rusije koji traje već godinu dana.

Nered na sednici se dogodio samo dan nakon što su Ujedinjene nacija izglasale da od Rusije zahtevaju da odmah i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Rezolucija je izglasana sa 141 od 193 glasa "za". Sedam članica bilo je protiv, dok ih je 32, uključujući Indiju i Kinu, bilo uzdržano.

(EURACTIV.rs)

Tagovi