Politika

KOMENTARI IZ EU I NATO NA KINESKI "PLAN MIRA": Peking na pragu ogromne greške, stao na stranu Rusije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kina objavila "plan mira" za krizu u Ukrajini, EU i NATO poručuju - Peking je stao na stranu Rusije i na pragu je ogromne greške ukoliko pošalje vojnu pomoć.

Izvor: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kina je u petak objavila svoj papir o krizi u Ukrajini, i plan od 12 tačaka za njeno rešavanje. EU i NATO reagovali su na kineski dokument, u kojem se ni u jednom trenutku ne pominje reč "rat".

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da se pokušaj Kine da bude "posrednik mira" ne može protumačiti kao neutralnost.

"Kineski papir nije mirovni plan, ali principi koje su postavili moramo da sagledavamo u specifičnom okruženju. U tom okruženju, Kina je već zauzela stranu, recimo potpisujući dogovor o neograničenoj saradnji i prijateljstvu uoči rata", rekla je ona.

"Naravno, pogledaćemo principe ali ćemo imati u vidu da je Kina stala na jednu stranu", dodala je Fon der Lajen.

Zastupnica za medije za spoljnu politiku EU, Nabila Masrali, rekla je da je kineski papir "selektivan i nedovoljan u smislu pozicije prema ruskom ratu i agresiji u Ukrajini".

"Pozicija Kine zasniva se na pogrešno postavljeno fokusu na navodne legitimne bezbednosne interese i brige obe strane, što implicira opravdanje za ilegalnu invaziju koju je Rusija izvršila, i zamagljuje uloge agresora i žrtve", rekla je ona.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, rekao je da će alijansa pomno pratiti Peking u narednom periodu.

"Kina nema mnogo kredibiliteta, jer nije osudila ilegalnu invaziju koju je Rusija izvršila. Pratićemo aktivnosti Pekinga jer postoje naznake da planira i razmatra slanje vojne pomoći Rusiji", rekao je on.

"Nismo za sada videli dostavljanje takozvane smrtonosne pomoći, ali bi takav potez bio ogromna greška. U pitanju je vrlo ozbiljna situacija", zaključio je Stoltenberg.

(EURACTIV.rs)