Politika

LAJČAK SE SASTAO SA LIDEROM KFORA: "Produktivni sastanci i razmena mišljenja o dešavanjima u dijalogu"

Autor Milena Antonijević

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je imao produktivne sastanke na Kosovu

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Lajčak se sastao sa komandantom Kfora, Ozkanom Ulutašom, sa akreditovanim ambasadorima na Kosovu i liderima više opozicionih partija.

Kako je naveo, učesnici su imali dobru razmenu mišljenja o najnovijim dešavanjima u dijalogu.

„Danas sam imao veoma produktivan dan na Kosovu sa dobrim razmenama mišljenja o najnovijim dešavanjima u dijalogu kojim posreduje EU i o putu napred. Zahvaljujem svim sagovornicima na njihovoj aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak na društvenoj mreži "X".

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je izaslanik Miroslav Lajčak ponovio da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom "u skladu sa ustavom u Prištini", ali je dodao da "nažalost, nisu imali prilike da vide njegov sadržaj", prenosi RTS.

"Moramo da vidimo detalje teksta da bismo bili sigurni da osnivanje Zajednice neće promeniti na gore unitarni karakter države", rekao je Krasnići nakon sastanka sa Lajčakom.

Za razliku od Krasnićija i Ljutvija Hazirija koji tvrde da nisu videli nacrt o ZSO, Ramuš Haradinaj kaže da ga je video i pročitao.

On je medijima preneo da su razgovarali o narednim koracima koji čekaju Prištinu i šta može da se očekuje nakon sprovođenja francusko-nemačkog plana.

"Pročitali smo nacrt u celini. Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Udruženje pruža građanima u ovim opštinama (sa srpskom većinom ). Svaki put se poziva na zakone i ustav. Komentari o tome da li smo saglasni sa ovim nacrtom biće dati nakon razmatranja od strane ustavnog suda. U ovom nacrtu se ne menjaju nadležnosti opština i Udruženje ne preuzima te odgovornosti, već su to ovlašćenja koja se odnose na obrazovanje, zdravstvo, funkcije i mogućnosti koje pruža Udruženje", izjavio je Haradinaj posle sastanka sa Lajčakom.

Krasnići i Haziri su rekli da su od Lajčaka tražili da EU ukine sankcije Prištini.

Miroslav Lajčak se sinoć u Prištini sastao sa prvim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je na Tviteru objavio da se sastao sa Besnikom Bisljimijem kako bi razgovarali o sastanku sa evropskim liderima u Briselu i potrebi da se u potpunosti primeni sporazum o normalizaciji, bez odlaganja i preduslova.

"Dogovorili smo se i o narednim koracima", naveo je Lajčak.

Bisljimi je rekao da je Priština posvećena "punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznavanju".

(EURACTIV.rs)