Politika

KAKO ĆE SRBIJA BITI OCENJENA U IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE? Očekuje se da će biti potvrđen napredak u važnim oblastima

Evropska komisija predstaviće novi izveštaj za 2023. godinu o zemljama kandidatima za članstvo u Evropsku uniju u sredu (8. novembra). U svojoj oceni koja će javnosti biti predstavljena sutra, EK je konstatovala napredak Srbije.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kako saznajemo, Evropska komisija će u izveštaju konstatovati napredak Srbije u smislu reformi, najviše po pitanju pravosuđa, ali i nedavno donete medijske regulative, kao i u slučaju migrantske politike.

Pohvaljena su dva nedavno usvojena zakona u okviru medijske strategije, Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Srbija je napredovala i kada je reč o usklađvanju sa spoljnom politikom EU, za razliku od prošle godine kada je konstatovano nazadovanje.

Veruje se da će naše reforme biti dodatno ocenjivane zbog dva ključna izazova sa kojima se Srbija trenutno suočava, a to su Banjska i odnos prema Rusiji. Međutim uprkos tome Srbija je ostvarila veliki uspeh u ostvarivanju preporuka. Drugim rečima, nema nazadovanja, već samo napredovanja.

Ono što je istaknuto kao novost je da će tri zemlje ovog puta biti deo procedure ocenjivanja: Ukrajina, Moldavija, Gruzija.

S tim u vezi, "nije nemoguće" da će se novi klaster otvoriti početkom iduće godine. Nove preporuke, koje će EK ove godine postaviti ispred Srbije odnosiće se na više uključivanje u jedinstveno tržište bloka, kao i jedinstveno tržište Zapadnog Balkana.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji će prvi predstaviti izveštaj u kratkim crtama o svih deset zamalja kandidata, a zatim će premijerka Brnabić na konferenciji za štampu govoriti o izveštaju. Čitav tekst izveštaja odmah će se naći na sajtu Ministarstva za EU integracije, a kompletno preveden tekst će biti objavljen za nekoliko dana.

(EURACTIV.rs)