Politika

MARŠ MIRA U CENTRU, AKTIVISTI I POLICIJA ISPRED RUSKE AMBASADE: Kako je u Beogradu obeležena godišnjica ruske invazije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Beogradski marš mira održan je na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U beogradskom Pionirskom parku održan je Marš mira, povodom godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prisustvovali su mu ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i drugih zemalja.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Istovremeno, grupa aktivista je ispred ambasade Rusije u Beogradu pokušala da dostavi krvavu tortu za ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, ali se ispred ambasade nalazio kordon i policajci su ih sprečili u toj nameri. Aktivisti, koje je predvodio advokat Čedomir Stojković, želeli su i da uruče zahtev za ruskog predsednika Vladimira Putina da se preda Hagu zbog napada u Ukrajini, ali ih je policija sprečila, prenose mediji.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Marš nazvan "365 dana nesalomivosti" obuhvatio je šetnju do Trga republike, kao i izložbu fotografija autora Amira Hamzagića, koji je bio u radnoj poseti Ukrajini sa grupom srpskih novinara prošle jeseni.

"Danas smo ovde da pokažemo saosećajnost prema žrtvama, solidarnost i podršku za Ukrajinu i Ukrajince. Ovde smo da odamo počast svima koji su izgubili živote, ovde smo da izrazimo svoje divljenje prema hrabrosti Ukrajine i njenog naroda Nesalomivost, upravo to pokazuje ova izložba", poručio je šef delegacije EU Emanuele Žiofre.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Otvaranju je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministri Tanja Miščević, Jelena Begović, Dubravka Đedović i Tomislav Žigmanov.

(EURACTIV.rs)