Politika

NEMAČKA RAZMATRA KONTROVERZNI PLAN O MIGRANTIMA: Moguć vanredni postupak zahteva za azil u Africi

Ova ideja podseća na plan britanske vlade da preveze tražioce azila u Ruandu radi obrade, objavljen prošle godine, a koji se nemačka koalicija obavezala da će pregledati isti predlog u svom koalicionom sporazumu iz 2021.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački kancelar Olaf Šolc i vladajući Socijaldemokrata (SPD) u nedelju su nagovestili spremnost da izvrše vanredni postupak zahteva za azil u Africi, pred ključni sastanak zakazan za ponedeljak, na kojem će biti pritisnuti da usvoje nove mere za suzbijanje nepravilnih migracija.

Za ponedeljak, 6. novembar zakazan je sastanak kancelara Šolca sa premijerima nemačkih pokrajina na kojem će biti reči o rešavanju problema ilegalnih migracija i o finansiranju zbrinjavanja izbeglica i azilanata.

Visoki predstavnici FDP su prošle nedelje izjavili za Euractiv i "Süddeutsche Zeitung" da treba što pre razmotriti opciju slanja iregularnih migranata nazad u Afriku radi obrade zahteva za azil, podstaknuti sličnim predlozima desničarske opozicije.

Iako su Šolc i ministar unutrašnjih poslova Nansi Faser – oboje iz SPD-a – prvobitno imali rezerve prema ideji, kopredsednik SPD-a, Lars Klingbeil, potvrdio je u nedelju da se SPD neće protiviti tome.

"Ako sporazumi o migracijama s afričkim zemljama dozvole obradu zahteva za azil i tamo, onda moramo razmotriti i to", rekao je Klingbil za ZDF u nedelju.

Ova ideja podseća na kontroverzni plan britanske vlade da preveze tražioce azila u Ruandu radi obrade, objavljen prošle godine, a nemačka koalicija se obavezala da će pregledati isti predlog u svom koalicionom sporazumu iz 2021. Međutim, tek sada, s povećanjem dolazaka i jačanjem retorike, kao i povećanim pritiskom na vladu da se suoči s nepravilnim migracijama, predlog je ponovo na stolu.

Očekivanja da će Šolc pristati na nove protivmere na ponedeljkom sastanku s regionalnim premijerima su visoka – ne samo zato što je kancelar prethodno obećao blisku saradnju s državama i opozicijom u vezi s migracijama.

"Vlada mora usvojiti 'set mera'", rekao je Fridrih Merc, lider glavne opozicione centrističke CDU stranke, za ARD televiziju u nedelju, aludirajući na katalog od 26 zahteva opozicije, koji uključuje bolju zaštitu spoljnih granica EU i federalnu podršku za pretvaranje migrantskih davanja u nematerijalne oblike.

U međuvremenu, regionalne države i opštine traže više novca od savezne vlade kako bi podržale smeštaj zahteva za azil.

U Nemačkoj oko 3,1 milion izbeglica krajem 2022. 

Prema podacima nemačkog zavoda za statistiku krajem 2022. u Nemačkoj je živeo oko 3,1 milion izbeglica, od kojih je veliki deo, 2,25 miliona zvanično uživao neku vrstu međunarodne zaštite.

Nemački dnevnik Bild piše da u Nemačkoj broj ilegalnih migranata ponovo dramatično raste, dok je u Austriji u odnosu na prošlu godinu opao za gotovo polovinu.

(EURACTIV.rs)