Politika

PREDSEDNICA EK U NENAJAVLJENOJ POSETI UKRAJINI: Šta su bile najvažnije teme razgovora sa Zelenskim?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, u nenajavljenoj poseti Ukrajini razgovarala sa Zelenskim.

Izvor: EPA-EFE/Sergey Dolzhenkco

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen došla je ovog vikenda u nenajavljenu posetu Ukrajini, i razgovarala sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ursula fon der Lajen Ukrajinu je posetila samo nekoliko dana pre nego što će Evropska komisija objaviti izveštaje o napretku po pitanju proširenja, kada se očekuje da će biti data preporuka da se otvore pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Šesta poseta Fon der Lajenove Ukrajini od početka rata prošla je u znaku razgovora o mogućem proširenju, ali i finansijske i vojne pomoći koju Ukrajina dobija. Na stolu je bila i tema novog, 12. paketa sankcija Rusiji.

"Moram da kažem da ste napravili izuzetan napredak, impresivan za posmatranje. Posvedočićemo o tome i kada Komisija bude predstavljala izveštaj o proširenju. Ukrajina je ostvarila mnoge važne zadatke napornim radom, i u procesu je sprovođenja novih reformi. Ako se to dogodi, onda sam sigurna da će Ukrajina moći da ostvari i ambiciozni cilj napredovanja ka sledećem koraku procesa pristupa", rekla je ona nakon sastanka sa Zelenskim.

Tokom prethodnih nedelja, Ukrajina i neke od zemalja koje je podržavaju izrazile su zabrinutost da će se fokus Zapada i Amerike preusmeriti na Srednji istok, i da će zabrinutost zbog rata u Izraelu potencijalno dodatno destabilizovati rast u regionu.

"Naravno da ćemo izgubiti zbog događaja na Srednjem istoku. Iscrpljenost zbog rata dolazi kao talas, to se vidi u Americi i Evropi. I primetićemo da, čim se umore, situacija im postaje kao neka serija - ne mogu više da gledam ovu reprizu, to je deseti put", rekao je Zelenski nedavno za "Tajm".

Nakon razgovora sa Fon der Lajenovom, kazao je da je jasno da je rat na Srednjem istoku sada u fokusu ali da je siguran da će se podrška Ukrajini nastaviti.

Zelenski je demantovao i medijske izveštaje o navodnom zahtevanju zvaničnika EU i SAD da Kijev razmotri mirovne pregovore sa Rusijom.

"Niko nas ne pritiska, niko nas ne primorava da sednemo za pregovarački sto. Takva odluka može biti samo moja i ukrajinskog naroda", razjasnio je on.

(EURACTIV.rs)