Politika

RUSIJA SE PONAŠA NEODGOVORNO JER "LEŽERNO" POMINJE NUKLEARNO NAORUŽANJE: Ambasador SAD Hil o godišnjici rata u Ukrajini

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasador SAD Hil o godišnjici rata u Ukrajini, nuklearnom naoružanju, odnosima Kine i Rusije, podršci Zapada Ukrajini

Izvor: EPA-EFE/YONHAP

Amabasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil za Kurir televiziju, o godišnjici rata u Ukrajini rekao je da je Rusija napala svog suseda, ugrozila energetski sistem i snabdevanje gorivom i energijom, snabdevanje hranom, ugrozila je mir i stabilnost u Evropi, a sve zbog Donbasa.

"Ukrajinski narod je dobio pomoć od raznih zemalja, pruža otpor i jasno je da Rusija ne može dobiti ovaj rat. Potrebno je da izađe iz Ukrajine. Posebnu opasnost predstavlja nuklearno naoružanje", kazao je Hil.

Putin je nedavno najavio suspenziju ruskog učešća u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, za koji kažu da je jedini preostali sporazum koji kontroliše trku u nuklearnom naoružanju između SAD i Rusije. Putin je takođe rekao da bi ministarstvo odbrane trebalo da bude spremno za testiranje nuklearnog oružja, ali je naveo i sledeće: "Mi prvi, naravno, to nećemo uraditi, ali ako Amerika obavi testiranje, hoćemo."

"Jedina zemlja koja pominje nuklearno oružje je Rusija. Niko drugi. SAD su opredeljene za taj sporazum i nisu suspendovale svoje učešće u njemu, kao što je učinila Rusija. SAD nemaju nameru da prekrše taj sporazum. Problem je u tome što Putin nije uspeo na bojnom polju, nije uspeo u svojoj koncepciji i verovanju da će Ukrajinci dočekati rusku vojsku sa cvećem, i nije uspeo da uplaši ostatak sveta time što je govorio o upotrebi nuklearnog oružja. To pokazuje koliko je nisko Rusija pala u proteklih godinu dana. Ponašala se neodgovorno što je tako nehajno govorila o upotrebi nuklearnog naoružanja. Ja mogu da vas uverim da će SAD poštovati svoje obaveze", istakao je američki amabasador.

Rusija je pokušala da uplaši svet i stvori lažnu sliku da je podeljen, objašnjava Hil.

"Na jednoj strani je Rusija, a na drugoj ostatak sveta. Neke zemlje pomažu vojno Ukrajinu, druge pomažu humanitarnom pomoći, ali da budem iskren, mali broj zemalja podržava ono što Rusija radi. Bili smo svedoci toga prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN i mislim da će do toga ponovo doći kada bude doneta nova rezolucija", pojasnio je Hil.

Američki ambasador naglasio je da cilj Ukrajine i zemalja koje je podržavaju nije da se izvrši invazija na Rusiju i da se ona rasparča. To sve dolazi iz Moskve, a sa ciljem da nekako pokušaju da se predstave kao žrtve, a ideja da je Rusija na neki način primorana na ovaj rat je glupost.

"Ukrajina nije bila pred ulaskom u NATO pre godinu dana, nije pokušavala da ugrozi bezbednosne interese Rusije. Moskva bi trebalo to da shvati i njihova odluka da pominje te besmislice pokazuje u koliko su očajnoj situaciji. Malo ko u svetu veruje u to. Što se tiče međunarodne podrške Ukrajini, vidimo da ne samo SB već sve članice UN, jasno kažu i smatraju da Rusija mora da se povuče iz Ukrajine", ocenio je Hil.

Američki ambasador je naveo i da se može reći da SAD i Kina imaju brojne nesporazume koje moraju zajedno da reše.

"Kina je jasno rekla da ne podržava ovaj rat. Oni imaju ekonomiju i žele da njihova glavna tržišta budu otvorena, a to nisu u Rusiji, ona su u Evropi, Latinskoj Americi i SAD, koje su veliki trgovinski partner Kine.

To što je šef diplomatije bio u Rusiji i pokušavao da razgovara s Rusima, prema mišljenju ambasadora Hila nije bio pokušaj da se podrži Rusija, već nastojanje da rusko rukovodstvo shvati da neće biti nekog čarobnog načina da se izađe iz ovog rata.

"Rusija neće moći da privoli druge zemlje kao što je Kina, koja nije zainteresovana da ratuje protiv bilo koga. Bitno je da Rusija sluša sve druge zemlje i citiram premijera Indije, koji je jasno rekao da Indiju ovaj rat ne interesuje. Rusija sada traži, testira, proba razne načine da zaplaši ljude, da proširi ovaj sukob, a opet, Rusi znaju da mogu da završe rat danas ako se jednostavno povuku iz Ukrajine. Želim da dodam da tamo postoji ruska vojska, ali postoji tu i neka čudna privatna vojska koja se zove Vagner. I moramo da vidimo kako će se to na kraju završiti. Kako mi kažemo u diplomatiji, tamo je haos", zaključio je Hil.

(EURACTIV.rs)