Politika

ŠTA JE KINA PREDLOŽILA ZA REŠENJE KRIZE U UKRAJINI? Plan od 12 tačaka izazvao reakcije, neutralnost se dovodi u pitanje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kina je objavila dokument kojim obrazlaže svoj stav prema ratu u Ukrajini. Sadrži 12 ključnih tačaka i ponavlja stavove Pekinga o Rusiji i sukobu koji traje već godinu dana, uz podvlačenje Kine kao neutralne strane.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA/Li Xueren

Kina poziva Rusiju i Ukrajinu na mirovne pregovore, ali SAD i drugi saveznici Ukrajine dovode u pitanje neutralnost koju želi da istakne. Rusija i Kina su pre svega nekoliko nedelja istakle da je njihov odnos "bezgraničan" i da je dostigao "nove nivoe".

Peking je odbacio tvrdnje da pomaže Rusiji i ima nameru da je dodatno naoruža.

Prva tačka navodi da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet "bilo koje zemlje" mora da bude efikasno održan. Ali Kina ne elaborira kako bi se ovaj stav primenio na situaciju u kojoj je Rusija izvršila invaziju na teritoriju druge zemlje.

Druga tačka je poziv na pregovore, koje zvanični Peking naziva jedinim smislenim rešenjem.

"Međunarodna zajednica trebalo bi da ostane posvećena pravom pristupu promovisanja mirovnih pregovora, pomaganju zavađenim stranama da otvore vrata političke nagodbe što je pre moguće, i da stvore uslove i platforme za ponovno pregovaranje", navodi se u dokumentu.

Kina, dalje, pominje i atomsko oružje i podvlači da "jačanje nuklearnog naoružanja mora da bude sprečeno".

"Protivimo se i istraživanju, razvoju i upotrebi hemijskih i bioloških oružja od strane bilo koje zemlje", još jedna je od stavki u kineskom papiru.

Obe strane bi, navodi dalje Kina, morale striktno da se pridržavaju međunarodnih humanitarnih zakona i da se uzdrže od napada na civile ili civilne objekte.

"Napustite mentalitet Hladnog rata. Bezbednost jednog regiona ne bi trebalo da se psotiže jačanjem ili širenjem vojnih blokova, a legitimni bezbednosni interesi i brige svih zemalja moraju se shvatiti ozbiljno", stav je Kine koji su mnogi protumačili kao prikrivenu kritiku NATO alijanse.

"Sankcije ne mogu da reše problem, mogu samo da naprave nove probleme. Sve strane bi trebalo da poštuju Inicijativu za žitarice u Crnom moru, da održe industrijske i lance snabdevanja stabilnim, i da svetsku ekonomiju ne koriste kao alat ili oružje političkih pitanja."

Dokument koji je Kina predstavila dočekan je skepticizmom od strane Ukrajine i njenih saveznika.

"Ako je Kina neutrealna, trebalo bi da razgovara sa obe strane, a trenutno vidimo da uglavnom razgovara sa Rusijom", bio je komentar iz ukrajinske ambasade u Kini.

Horhe Toledo, ambasador EU u Kini, rekao je da Kina ima posebnu odgovornost da održi ciljeve i vrednosti Ujedinjenih nacija, naročito kada su u pitanju rat i mir.

"Da li je to kompatibilno sa neutralnošću, nisam siguran, zavisi od toga kako definišemo neutralnost", rekao je Toledo.

(EURACTIV.rs)