Politika

GAZA JE U POTPUNOSTI OPKOLJEN GRAD: Iz Izraela tvrde da su na vrhuncu bitke, Palestinci poručuju da nisu životinje

Izraelske snage su u četvrtak (2. novembar) opkolile grad Gazu – glavni grad u Pojasu Gaze – kako bi napali Hamas, saopštila je vojska Izraela, ali se palestinska militantna grupa oduprela se njihovoj akciji iz podzemnih tunela.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Grad na severu Pojasa Gaze postao je žarište napada za Izrael, koji je obećao da će uništiti komandnu strukturu islamističke grupe Hamas i poručio civilima da beže na jug.

"Na vrhuncu smo bitke. Imali smo impresivne uspehe i prošli smo periferiju grada Gaze. Napredujemo", rekao je premijer Benjamin Netanjahu u saopštenju. Nije izneo detalje.

Usred teških eksplozija u Gazi, portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari rekao je novinarima da su njihove "trupe završile opkoljavanje grada Gaze, koji je žarište terorističke organizacije Hamas".

Brigadni general Ido Mizrahi, šef izraelskih vojnih inženjera, rekao je da vojnici nailaze na mine.

"Hamas je naučio i dobro se pripremio", rekao je on.

Abu Ubaida, portparol naoružanog krila Hamasa, rekao je u televizijskom govoru u četvrtak da je broj poginulih Izraelaca u Gazi mnogo veći nego što je vojska objavila. "Vaši vojnici će se vratiti u crnim vrećama", rekao je.

Izrael je saopštio da je izgubio 18 vojnika i ubio desetine militanata od proširenja kopnenih operacija u petak.

Hamas i saveznički borci Islamskog džihada izlazili su iz tunela da bi pucali na tenkove, a zatim nestajali nazad u mreži, rekli su stanovnici, a svedoče video snimci obe grupe.

Na jednom vojnom video snimku Hamasa, borac izranja na polje u Gazi i postavlja eksplozivnu napravu na tenk. Čuje se eksplozija dok borac, koji izgleda da nosi kameru na telu da dokumentuje incident, juri nazad u tunel i ispaljuje protivtenkovsku raketu prema tenku.

Palestinski civili trpe nestašicu hrane, goriva, vode za piće i lekova.

"Voda se koristi kao oružje rata", rekla je Džuliet Touma, portparol agencije UN za palestinske izbeglice UNRVA.

Bela kuća "istražuje pauze"

Bela kuća je u četvrtak saopštila da istražuje niz pauza u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi pomogla ljudima da bezbedno napuste Gazu i omogućila da humanitarna pomoć uđe, ali je ponovila da se protivi potpunom prekidu vatre.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Američki državni sekretar Antoni Blinken otputovao je na Bliski istok nakon što je rekao da će razgovarati o konkretnim koracima za smanjenje štete po civile u Gazi.

Na sastancima u Izraelu i Jordanu, Blinken je rekao da će razgovarati i o budućnosti Gaze i postavljanju temelja za buduću palestinsku državnost.

Poslednji rat u višedecenijskom sukobu počeo je kada su borci Hamasa probili granicu 7. oktobra. Izrael kaže da su ubili 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 240 talaca u najsmrtonosnijem danu u svojoj 75-godišnjoj istoriji.

Izraelsko bombardovanje male palestinske enklave od 2,3 miliona ljudi ubilo je najmanje 9.061 osobu, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

U Ženevi je grupa od sedam specijalnih izvestilaca UN-a, nezavisnih eksperata koji nadgledaju ljudska prava, izdala saopštenje pozivajući na prekid vatre, rekavši da su Palestinci u "ozbiljnom riziku od genocida".

Izraelska misija pri UN u Ženevi nazvala je komentare "žalosnim i duboko zabrinjavajućim" i okrivila Hamas za smrt civila. Izrael kaže da gađa Hamas i optužio je tu grupu da se namerno krije u gusto naseljenim centrima.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da je ono što je nazvao izraelskim "opsadama" nezakonito po međunarodnom pravu, a njegova kancelarija je u sredu saopštila da bi izraelski vazdušni napadi na najveći izbeglički kamp u Gazi ove nedelje mogli da budu ratni zločini.

U Vašingtonu, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u četvrtak republikanski plan za pružanje pomoći Izraelu od 14,3 milijarde dolara uprkos insistiranju demokrata da nema budućnosti u Senatu i obećanju Bele kuće o vetu.

Mera je prošla 226 prema 196, uglavnom po partijskoj liniji, pri čemu je većina republikanaca podržala zakon, a većina demokrata se protivila.

Američki predsednik Džo Bajden, demokrata, zatražio je od Kongresa da odobri širi paket izdataka za hitne slučajeve od 106 milijardi dolara, uključujući finansiranje Izraela, Tajvana i Ukrajine, kao i humanitarnu pomoć. Demokratski lideri u Senatu će tražiti dvopartijski zakon koji će se baviti širim prioritetima.

"Mi nismo životinje"

Prelaz Rafa iz Gaze u Egipat otvoren je za ograničenu evakuaciju već drugi dan u skladu sa sporazumom koji je uz posredovanje Katara imao za cilj da se neki vlasnici stranih pasoša, njihovi članovi porodice i neki ranjeni stanovnici Gaze puste iz enklave.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Palestinski pogranični zvaničnik Vael Abu Mehsen rekao je da je 400 stranih državljana otišlo u Egipat preko prelaza Rafah u četvrtak, nakon oko 320 u sredu.

Desetine teško povređenih Palestinaca takođe je trebalo da pređu. Izrael je tražio od stranih zemalja da pošalju bolničke brodove za njih.

"Želim da prođem. Mi nismo životinje", rekla je Ghada el-Saka, Egipćanin u Rafah koja čeka da se vrati kući nakon posete rođacima. "Sopstvenim očima smo videli smrt", dodala je, opisujući napad u blizini kuće njene braće i sestara koji je nju i njenu ćerku naterao na ulicu.

U Kan Iounisu, na jugu pojasa Gaze, devetogodišnja Rafif Abu Zijada je rekla da je pila prljavu vodu i da je imala bolove u stomaku i glavobolje.

"Nema gasa za kuvanje, nema vode, ne jedemo dobro. Postajemo bolesni. Na zemlji je đubre i celo mesto je zagađeno", rekla je.

Više od trećine od 35 bolnica u Gazi ne funkcioniše, a mnoge su pretvorene u improvizovane izbegličke kampove.

"Situacija je više od katastrofalne", saopštila je dobrotvorna organizacija Medicinska pomoć za Palestince, opisujući prepune hodnike i mnoge lekare koji su i sami bili ožalošćeni i beskućnici.

(EURACTIV.rs)