Politika

POSTALI SMO JEDNA VELIKA ARMIJA: Zelenski na godišnjicu rata naciji poručio da će Ukrajina pobediti sve

Autor Milena Antonijević

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, obeležio je godišnjicu ruske invazije poslavši svom narodu mračnu poruku obojenu prkosom. Između ostalog, rekao je da će Ukrajina pobediti sve.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U video snimku objavljenom u medijima i pod nazivom „godina nepobedivosti", Zelenski se prisećao kako se užurbano obratio Ukrajincima pre godinu dana, dok su Kijev i svet bili uzdrmani napadom Rusije.

Pre godinu dana, sa istog mesta oko sedam ujutru, Zelenski se obratio naciji kratkom izjavom, koja je trajala samo 67 sekundi".

"Mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobedićemo sve. Najduži dan u našim životima je 24. februar 2022. To je najteži dan u našoj novijoj istoriji. Probudili smo se rano i od tada nismo spavali.",istakao je ukrajinski predsednik.

Zapadni vojni zvaničnici procenjuju žrtve na obe strane, u najvećem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata, na više od 100.000 ubijenih ili ranjenih. Desetine hiljada civila su takođe poginule, dok su milioni pobegli od opasnosti od borbi.

„Skoro svako ima barem jedan kontakt neke osobe u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu", rekao je Zelenski. Onaj ko više neće odgovoriti na poruku. Ove jednostavne stvari dobile su novo značenje tokom godine rata",dodao je Zelenski.

Ukrajinske snage brzo su i snažno reagovale, a sukob, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom", postao je jedan od žestokih rovovskih ratova na istoku i jugu.

S obzirom da lideri obe zemlje ne pokazuju znake povlačenja, izgledi za skori završetak borbi izgledaju sumorni.

Zelenski, koji je bio ključan u prikupljanju finansijske i vojne pomoći iz celog sveta za održavanje ukrajinske odbrane pred mnogo većom vojskom, pohvalio je svoj narod.

„Postali smo jedna velika vojska", rekao je. Postali smo tim u kome neko pronađe, neko pakuje, neko donosi, ali svako doprinosi.

On je 2022. opisao kao godinu otpornosti, hrabrosti, bola i jedinstva.

Njegov glavni zaključak je da je Ukrajina preživela.

"Nismo bili poraženi i učinićemo sve da ove godine pobedimo", istakao je Zelenski.


(EURACTIV.rs)