Politika

GRČKI VOTERGEJT: Poslanici Evropskog Parlamenta dobili "provokativno" pravno obaveštenje

Autor Milena Antonijević

„Pismo upozorenja" kompanije koja navodno stoji iza prodaje ilegalnog špijunskog softvera "Predator" izazvalo je gnev nakon što je stiglo članovima odbora Evropskog parlamenta (PEGA) zaduženom za istragu njegove upotrebe u Evropi.

epa10169237 Greek Journalists Stavros Malichudis (2-L), Eliza Triantafillou (2-R), and Thanasis Koukakis (R) attend a hearing by the European Parliament’s Inquiry Committee amid an investigation into the use of the Pegasus surveillance spyware in Greece, in Brussels, Belgium, 08 September 2022. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Advokat kompanije "Intelleka" poslao je pismo Jeroenu Lenaersu, šefu PEGA komiteta, dovodeći u pitanje zakonitost cilja komiteta da rasvetli aktivnosti kompanije.

Kako je EURACTIV obavešten, Lenaersu je naljutio ton pisma, koji smatra „pretećim", i odmah ga je podelio sa ostalim članovima odbora.

„Namera je da vas obavestim da me je Intelleka S.A. nedavno zamolila da ispitam određene aspekte zakonitosti i osnova radnji koje je PEGA komitet preduzeo u vezi sa Kompanijom", navodi se u pismu.

„Kompanija procenjuje odgovarajući pravac delovanja kako bi odgovorila na svoje prigovore protiv gorenavedenih radnji i objavljivanja PEGA komiteta", dodaje se u pismu.

U svom nedavnom izveštaju o skandalu, PEGA komitet je zaključio da kompanije Intelleka sa sedištem u Grčkoj izvoze svoje proizvode u Bangladeš, Sudan, Madagaskar i najmanje jednu arapsku zemlju.

„Nepoznato je da li su izvozne dozvole date za izvoz špijunskog softvera u sve ove zemlje ali grčka vlada je priznala da je Intelleki dala izvozne dozvole za prodaju špijunskog softvera Predator represivnim vladama", navodi se u izveštaju.

Levičar u Evropskom parlamentu, Stelios Kouloglou, rekao je da se Intelleka, koja je ranije odbila da se sastane sa PEGA komitetom, sada pojavljuje sa obaveštenjem van suda.

„Neposredno pred grčke izbore, kompanija pokušava da zaustavi kritike koje se iznose na najvišem nivou i da utiče na sadržaj i glasanje Izveštaja za koje očekuju da će biti katapult za političke odgovornosti i institucionalnu diverziju grčke vlade", rekao je Kuloglu.

„Inteleksa, koju je vlada štitila na svaki način, u potpunosti potvrđuje stav da uzvraća podršku i služi vladinom planiranju izbora i prikrivanju skandala prisluškivanja", dodao je on.

Vreme je za odgovore

Reagovala je i članica Evropskog parlamenta iz Renev Europe Sophie in 't Veld, rekavši da se Intelleka konačno pojavila.

„Veoma se radujem razmeni sa Intellekom. Možda ćemo konačno dobiti neke odgovore na  pisma prošlog leta na koje nismo dobili odgovore. Od tada se pojavilo još mnogo novih pitanja", napisao je na Tviteru holandski poslanik.

„Možda bi Intelleka mogla da počne sa odgovaranjem na naša pitanja. To bi mogao biti pametan potez", prokomentarisala je poslanik Zelenih, Saskia Bricmont.

(EURACTIV.rs)