Politika

ŠTA JE ZNAČILA FICOVA AKCIJA NA SLOVAČKO-MAĐARSKOJ GRANICI? Opozicija oštro kritikovala ovaj potez

Autor Milena Antonijević

Slovačka policija tvrdi da je Ficova mobilizacija stotina policajaca i vojnika na granici sa Mađarskom samo odvratila dve grupe migranata, a da nijedne nije uhapsila.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Slovačka opozicija dovodi u pitanje mudrost Ficovog pokušaja da demonstrira snagu usred sve manjeg broja migranata.

Tokom jednonoćne akcije na slovačko-mađarskoj granici nije uhvaćen nijedan migrant, ali je vlada zadovoljna rezultatima.

„Ova operacija je trebalo da jasno stavi do znanja celom svetu da Slovačka više nije sigurna tranzitna zemlja", rekao je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok, dodajući da je „odvraćanje" uključivalo stotine policajaca, vojnika, vodičkih pasa i opreme kao što je npr. termovizijska vozila, dronovi, čamci i vodeni top, od kojih su neki pozajmljeni iz Češke.

Iako je Eštok rekao da je operacija za sada završena, on je spreman da je ponovi ako bude potrebno, napominjući da su takve „preventivne" mere ekonomski efikasnije od „brige" o migrantima koji stižu u Slovačku da bi putovali dalje na zapad.

Međutim, to je nešto sa čime se opozicija ne slaže.

„Pitaćemo ga koliko nas je sve ovo koštalo", rekao je lider Progresivne Slovačke Mihal Šimečka, nazvavši događaj „dimnom zavesom" kako bi se skrenula pažnja sa vladine „policijske čistke".

Kritičari su ranije doveli u pitanje potrebu za ovim obračunom, tvrdeći da se broj migranata već smanjuje zbog hladnijeg vremena, što je pojava koja se dešava svake godine i da Ficova vlada koristi ovu priliku da preuzme zasluge.

Odmah po preuzimanju dužnosti, Ficova vlada je najavila korenite promene. Šutaj Eštok suspendovao je grupu policijskih istražitelja na čelu sa Janom Čurilom, koji su istraživali korupciju na visokom nivou iz Smer ere.

Slovačka kancelarija za zaštitu uzbunjivača štiti istražitelje, tako da bi ova akcija mogla da rezultira kaznom do 100.000 evra po nepravedno suspendovanom službeniku.

Ficova vlada takođe želi da smanji kazne za privredni i imovinski kriminal i zameni zatvorsko vreme elektronskim označavanjem ili „alternativnim kaznama".

Preko 40 ljudi iz Smerove ere nedavno je osuđeno za razna krivična dela u vezi sa korupcijom.

Tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Fico je te događaje opisao kao „kriminalizaciju opozicije" i kritikovao Komisiju da ih „ignoriše".

(EURACTIV.rs)