Politika

I GAZA PODELILA DRŽAVNI VRH U HRVATSKOJ: Milanović kaže da mu Vlada radi iza leđa, Plenković da Milanović radi šta hoće

Autor Milena Antonijević

Hrvatsko glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija protiv rezolucije kojom se traži trenutni prekid vatre i "humanitarno primirje" novi je povod sukoba hrvatskog šefa države i premijera

Izvor: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ

Novi sukob dvojice vodećih ljudi u izvršnoj vlasti u Hrvatskoj - ovoga puta oko stava koji je Hrvatska zauzela u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o hitnom uspostavljanju primirja na području Gaze - nastavio se i u ponedjeljak, kada je predsednik Zoran Milanović optužio premijera Andreja Plenkovića da mu "radi iza leđa".

"Ne da nisam konsultovan, nego je to odrađeno meni iza leđa", kazao je Milanović novinarima.

"Slikao se s rusofilom, a obračunava se sa saborskim zastupnicima koji su protiv uvlačenja Hrvatske u rat"

On je dodao kako i dalje "čeka objašnjenje predsednika Vlade o tome zašto je Hrvatska glasala protiv UN-ove rezolucije".

"Čekamo da nam objasni što su to zapravo napravili. Plenković se slikao s Novakom Đokovićem. To je, inače, onaj rusofil. Genijalni sportista, za kog u principu navijam, ali rusofil. Istovremeno se obračunava sa saborskim zastupnicima koji su glasali protiv uvlačenja Hrvatske u rat i obuke vojnika za rat u Ukrajini, jer gledaju hrvatske interese, ali nema problema da se slika s ljudima koji su otvoreno na strani Moskve", kazao je Milanović.

Time je zapravo nastavio spor koji je krenuo dan nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a.

Hrvatska uz bok SAD-u, Izraelu i Austriji, ali i Gvatemali, Fidžiju i Tongi

Hrvatska je bila jedna od 14 zemalja koje su glasale protiv rezolucije koju je predložio Jordan, a u kojoj se traži hitno uspostavljanje primirja i isporuka humanitarne pomoći stanovnicima Gaze.

Uz Hrvatsku, protiv rezolucije glasali su još SAD i Izrael, a među evropskim državama Austrija, Češka i Mađarska.

Među ostalim članicama UN-a, protiv rezolucije bili su Gvatemala, Paragvaj, Papua Nova Gvineja, Fidži, Mikronezija, Maršalova ostrva, Nauru i Tonga.

(EURACTIV.rs)