Politika

CRNA GORA DOBILA NOVU VLADU: Za premijera izabran Milojko Spajić

Autor Milena Antonijević

Skupština Crne Gore izabrala je 44. Vladu, na čijem je čelu premijer Milojko Spajić. Vlada ima tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara.

Izvor: Youtube/printscreen/Skupština Crne Gore

Spajić je poručio da nova Vlada obećava stabilnost, s obzirom da je izabrana sa najvećom podrškom u istoriji Crne Gore. Za izbor nove vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, a prisutnih je bilo 66.

Izvršena je i primopredaja dužnosti, a odlazeći premijer Dritan Abazović Odlazeći premijer poželeo je novom premijeru i novoj Vladi sreću u radu.

"Kao što demokratski maniri nalažu, jutros izvršena primopredaja dužnosti! Poželeo sam sreću novom premijeru i 44. Vladi. Da Crna Gora uvijek niže samo uspehe i ostane na pravom putu!", poručio je Abazović.

Izvor: Youtube/printscreen/Portal Dnevno

 Novi premijer Spajić je erekao da je najbitnije da je vlada izglasana.

"Imali smo fanatičnu sednicu, možda je građanima bilo dosadno, ali za mene je bilo interesantno. Bitno je da se Vlada izglasala", kazao je on i poručio da odmah kreće sa radom.

"Već danas imamo evropskog gosta, gospođu Ursulu fon der Lajen, da je dočekamo sa Vladom punog kapaciteta", kazao je premijer i dodao da je sednica Vlade zakazana za 13h.

"Na njoj ćemo doneti odluku o odlaganju popisa. Našli smo način da sačuvamo 700.000 evra za koje je Monstat govorio da ćemo izgubiti odlaganjem. To ćemo učiniti time što će popis biti 30. novembra, a ne 1. decembra", rekao je Spajić.

inače, skupštinsku većinu čini 11 partija. Koalicija "Za budućnost Crne Gore", iz čijih redova je novi predsednik Skupštine Andrija Mandić, vladu će podržavati iz parlamenta, a u izvršnu vlast bi trebalo da uđe do kraja 2024, za kada je predviđena rekonstrukcija vlade.

Članovi Vlade premijera Milojka Spajića su: potpredsednik Vlade za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove - mr Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju - mr Momo Koprivica, potpredsednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu - dr Srđan Pavićević, potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja - Nik Đeljošaj, potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih - Dragoslav Šćekić, ministar vanjskih poslova - dr Filip Ivanović, ministar saobraćaja i pomorstva - Filip Radulović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - Janko Odović, ministarka evropskih poslova - Maida Gorčević, ministar finansija - Novica Vuković, ministarka prosvete, nauke i inovacija - prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, ministar pravde - Andrej Milović, ministarka rada i socijalnog staranja - Naida Nišić, ministar zdravlja - dr Vojislav Šimun, ministar energetike i rudarstva - prof. dr Saša Mujović, ministar unutrašnjih poslova - Danilo Šaranović, ministar odbrane - Dragan Krapović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa - Vladimir Martinović, ministarka kulture i medija - Tamara Vujović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Vladimir Joković, ministar javne uprave - Maraš Dukaj i ministar ljudskih i manjinskih prava - Fatmir Đeka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Spajiću izbor na funkciju predsednika Vlade Crne Gore:

"Povodom izbora na funkciju predsednika Vlade Crne Gore, Milojku Spajiću upućujem čestitke i želje za uspešno obavljanje ove dužnosti. Nadam se da će naše dve zemlje nastaviti da produbljuju saradnju, rade na unapređenju životnog standarda naših građana i jačaju regionalnu povezanost", objavila je Brnabić na društvenim mrežama.

(EURACTIV.rs)