Politika

SI ĐINPING DOLAZI U POSETU RUSIJI: Putin najavio da odnosi dve zemlje dostižu "nove granice"

Autor Milena Antonijević

Najavivši posetu Si Đinpinga Moskvi, Putin istakao da su odnosi dostigli „nove granice“. SAD zabrinute da bi Peking mogao da pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Izvor: EPA-EFE/ANTON NOVODEREZHKIN/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Kineske isporuke oružja Rusiji bi ugrozile potencijalnu eskalaciju ukrajinskog rata u sukob između Rusije i Kine s jedne strane, i Ukrajine i vojnog saveza NATO predvođenog SAD, s druge.

Putin je poželeo dobrodošlicu najvećem kineskom diplomati Vang Jiju, rekavši mu da je bilateralna trgovina bolja od očekivane i da bi uskoro mogla da dostigne 200 milijardi dolara godišnje, sa 185 milijardi dolara 2022.

Čekamo posetu predsednika Narodne Republike Kine Rusiji, dogovorili smo se o tome", rekao je Putin Vangu.

„Sve napreduje, razvija se. Dolazimo do novih granica", rekao je Putin.

Vang je Putinu rekao da su odnosi dve zemlje izdržali pritisak nestabilne međunarodne situacije i da su krize pružile određene mogućnosti.

Odnos između Kine i Rusije, kako je rekao Vang, nije uperen protiv bilo koje treće strane, ali i da „neće podleći njihovom pritisku".

„Zajedno podržavamo multipolarnost i demokratizaciju u međunarodnim odnosima", rekao je Vang Putinu. Ovo u potpunosti odgovara toku vremena i istorije a takođe ispunjava interese većine zemalja", rekao je on.

Vang se ranije sastao sa Sergejem Lavrovom, ruskim ministrom spoljnih poslova, rekavši da se raduje sklapanju novih sporazuma tokom posete Moskvi. Nije bilo detalja o dogovorima.

Kada se Si sreo sa Putinom licem u lice neposredno pre nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, oni su sklopili partnerstvo „bez ograničenja" koje je izazvalo zabrinutost na Zapadu.

Kina je najveći ruski kupac nafte, jedan od ključnih izvora prihoda za državnu kasu Moskve.

Si i Putin

Za Putina, podrška kineske velike sile usred najveće konfrontacije sa Zapadom od vrhunca Hladnog rata, omogućava da izolaciju Rusije na Zapadu baci kao nagib ka Aziji.

Za Sija, Rusija je sada više zavisna od Kine nego ikada. Nekada lider u globalnoj komunističkoj hijerarhiji, Rusija je posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. sada mlađi partner Kini koja se ponovo oporavlja a već vodi u mnogim tehnologijama 21. veka.

Antoni Blinken, američki državni sekretar, u subotu je upozorio Vanga na posledice ukoliko Kina pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekavši u intervjuu nakon sastanka da je Vašington zabrinut ako Peking razmatra isporuku oružja Moskvi.

Peking je negirao pružanje vojne podrške Rusiji

O pitanju kineske pomoći, Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, kaže da su se predstavnici Pekinga već pozabavili time.

Oni su već odgovorili o ovom pitanju, u stvari, oštro su ga demantovali. Ovde se nema šta dodati", rekao je on

Posle Blinkenovih upozorenja, za koja nije pružio dokaze, Kina je rekla da Sjedinjene Države nisu u poziciji da postavljaju zahteve.

„Bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja, Kina je bila i ostaje posvećena, zajedno sa Rusijom, da uloži napore da očuva pozitivan trend u razvoju odnosa između velikih sila", rekao je Vang Lavrovu.

Vang je rekao da će raditi na „jačanju i produbljivanju" odnosa između Moskve i Pekinga.

Si je stajao uz Putina tokom sukoba u Ukrajini, odupirući se pritisku Zapada da izoluje Moskvu. Kinesko-ruska trgovina je porasla od invazije na Ukrajinu, a Rusija je povećala izvoz nafte u azijske zemlje, uključujući Kinu.

(EURACTIV.rs)