Politika

IRAN NE SME SEBI DA DOZVOLI OVAJ SCENARIO: Kolika opasnost preti od mešanja u rat u Izraelu?

Autor Milena Antonijević

Dan nakon što je Hamas pokrenuo brutalni napad na Izrael, pojavio se video sa stadiona Azadi u Teheranu. Stotine fudbalskih navijača na utakmici između FK Perspolis i FK Gol Goha skandirali su protiv razvijanja palestinske zastave.

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Vulgarno skandiranje usledio je kao odgovor na pokušaje zvaničnika da podignu palestinsku zastavu na stadionu u znak podrške napadu 7. oktobra. Za navijače, to je bilo još jedno nepoželjno mešanje politike i fudbala, i oštro podsećanje na umešanost iranske vlade u proksi bitke u drugim zemljama.

Hamasov napad, u kojem je, prema izraelskim vlastima, ubijeno 1.400 ljudi, izazvao je žestoke akcije u Gazi u kojoj je do sada ubijeno više od 7.000 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koju kontroliše Hamas. Sada postoji zabrinutost da će se u ratu otvoriti još frontova, uključujući onaj sa Iranom.

Stručnjaci kažu da iako je Iran oprezan da ne bude uvučen u rat Izraela i Hamasa, možda neće imati potpunu kontrolu ako policijske snage koje podržava u regionu samostalno intervenišu dok Hamas trpi teške udarce i broj žrtava u Gazi.

„Ono što sve ove grupe povezuje sa Iranom je njihova antiizraelska politika", rekao je Sima Šajn, šef iranskog programa na Institutu za nacionalnu bezbednosnu studiju (INSS) u Tel Avivu, napominjući da Iran ima različite nivoe uticaja na grupe, ne diktirajući sve njihove akcije.

U prvim danima nakon napada 7. oktobra, rojila su se pitanja o potencijalnoj umešanosti Irana u ubistva. Teheran je u to vreme pohvalio operaciju, ali je brzo negirao da je u njoj učestvovao. Prvi američki obaveštajni podaci su takođe sugerisali da su iranski zvaničnici bili iznenađeni Hamasovim napadom i da Teheran nije bio direktno uključen u njegovo planiranje, nabavku sredstava ili odobrenje, preneo je CNN.

Međutim, uprkos svom poricanju, Iran je intenzivirao svoju retoriku protiv svog najvećeg neprijatelja.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da bi izraelsko bombardovanje Gaze moglo imati dalekosežne posledice, rekavši da ako Izrael ne obustavi vazdušne napade, „velika je verovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi".

„Ova opcija nije isključena i to postaje sve verovatnije", rekao je za Al Duaziru prošle sedmice.

Abdolahian je u ponedeljak rekao da su SAD poslale Iranu dve poruke u vezi sa eskalacijom u regionu.

„Prva poruka govori da Sjedinjene Države nisu zainteresovane za širenje rata, a druga poruka traži od Irana distanciranje i insistira da Iran takođe traži od drugih zemalja i drugih strana da imaju distancu", rekao je Abdolahian tokom na konferenciji za novinare, ne govoreći pritom, kako i kada su poruke dostavljene.

On je dodao da iako SAD kažu da žele deeskalaciju, one su u kontadiktornosti sa samim sobom nastavljajući da podržavaju Izrael.

(EURACTIV.rs)