Politika

BUGARSKA U BORBI ZA PRISTUPANJE ŠENGEN ZONI: Zašto Austrija i Holandija blokiraju i gde premijer Denkov vidi pomak?

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da pozitivni pristup prema Austriji da bi se uklonile prepreke proširenje Šengena Bugarskom i Rumunijom funkcioniše. Bugarski pristup je suprotan od rumunskog, čiji je ton prema Beču oštriji.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kako je izjavio Denkov u ekskluzivnom intervjuu za Euractiv Bugarska, to što oni kao država u pregovorima za Šengen imaju nije mek pristup, već argumenti.

"Nije mek pristup kada argumente jasno iznosite u otvorenoj diskusiji pred svim ostalim liderima u EU. Ako neko počne da preti, to može da se obori. Da, korišćenje logičkih argumenata nije pretnja, ali logika može da bude čvrsta kao i svaka pretnja – i mnogo ubedljivija jer se protiv nje ne mogu dati argumenti", rekao je premijer.

Bugarska strana očekuje da će Holandija povući svoj veto u decembru kada Evropska komisija obavesti o napretku Bugarske u vladavini prava.

"Holandija je rekla da će oceniti Bugarsku na osnovu onoga što vidi kao sprovođenje preporuka iz izveštaja Evropske komisije o vladavini prava", rekao je Denkov.

Međutim, razgovor bugarskih vlasti sa Austrijom je posve drugačiji nakon što je austrijski kancelar Karl Nehamer pre dva dana tokom Denkovove posete Beču objavio da "nema problema sa Bugarskom i Rumunijom", već sa funkcionisanjem Šengena.

"Problem Austrije je što susedne zemlje kontrolišu njene granice zbog pritiska migranata. Dakle, neslaganje kancelara Nehamera nije u vezi sa prijemom Bugarske i Rumunije u Šengen, već u tome kako Šengen funkcioniše ili kako ne funkcioniše. On želi reformu Šengena pre nego što se zona proširi", objasnio je Denkov.

On je najavio da će bugarska vlada u naredna dva meseca objasniti da Bugarska i Rumunija mogu mnogo efikasnije da čuvaju spoljnu granicu EU ako su unutar Šengena, a ne van njega.

"Ako se neki, ako ne i svi bugarski službenici (policajci i vojni) koji čuvaju granice sa Rumunijom i Grčkom prebace na bugarsko-turske i bugarsko-srpske granice, štićemo spoljne granice EU mnogo bolje", rekao je.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ubrzani transport robe

Sofija lobira da se uklone granice Bugarske i Grčke i Bugarske i Rumunije, tvrdeći da će to značajno ubrzati transport robe, uglavnom hrane, za zemlje srednje Evrope i neke od istočnoevropskih zemalja. Manje kašnjenja kamiona znači niže troškove i nižu inflaciju.

"Nedavna studija u Austriji pokazala je da je problem broj jedan za ljude inflacija, a ne migracija. Politička stabilnost u ovom delu Evrope pomogla bi svim drugim zemljama, uključujući Austriju i Zapadni Balkan", rekao je Denkov.

Prema njegovim rečima, sve ove argumente čule su zvanične vlasti u Beču.

"Kancelar Karl Nehamner je rekao: ‘Da, nemamo problem sa Bugarskom i Rumunijom, ali smo zabrinuti da su naše granice zatvorene i da migranti takođe predstavljaju terorističku pretnju’. Na šta je bugarski odgovor da ako svi u EU želimo da se zaštitimo od terorističke pretnje, prvo, najbolje je da zatvorimo spoljne granice, a drugo, kada Bugarska i Rumunija nisu u Šengenu, nemamo puni pristup bazi podataka (traženih zbog terorizma) za koju smo zainteresovani", dodao je bugarski premijer.

(EURACTIV.rs)