Politika

VRELA POLITIČKA JESEN I U KOLEVCI DEMOKRATIJE: Nezadovoljstvo građana raste, kao i raskol u Sirizi

Autor Milena Antonijević

Nova anketa pokazala je rastuće nezadovoljstvo građana konzervativnom grčkom vladom, samo četiri meseca nakon njenog formiranja, međutim, levičarska opoziciona partija Siriza ne može to da iskoristi usred svog unutarpartijskog rata.

Izvor: Screenshot YouTube/OPEN

Više od polovine (54,5%) onih koji su učestvovali u anketi koju je objavila televizija Star reklo je da nije zadovoljno učinkom vladajuće konzervativne Nove demokratije (EPP).

Procenat je visok s obzirom na to da je vlada ponovo izabrana pre samo četiri meseca, nakon masovne pobede na nacionalnim izborima protiv levičarske Sirize.

Ispitanici su takođe istakli rast cena kao glavni izazov sa kojim vlada treba da se suoči.

Ranije ovog meseca, konzervativcima je nanet težak udarac na lokalnim izborima pošto su njihovi kandidati izgubili Atinu i Solun, kao i niz ključnih regiona.

U većini slučajeva, saradnja progresivnih kandidata (levičarska Siriza i socijalistički Pasok) uspela je da pobedi konzervativce.

Anketa je takođe pokazala da u praksi nezadovoljstvo građana vladom ne kapitalizuje opozicija, jer konzervativci i dalje potpuno prevladavaju na političkoj sceni Grčke.

Nova demokratija je na prvom mestu sa 36,6%, a slede Siriza, čiji je učinak značajno pao na 12,9%, i Pasok (11,9%).

Analitičari ocenjuju da je eskalacija rata unutar partije Siriza razlog zašto vodeća opozicija ne može da stane na noge i suoči se sa konzervativcima.

Nakon izbora krajem septembra, Stefanos Kaselakis, 35-godišnji stanovnik SAD i biznismen, ranije nepoznat u Grčkoj, uspeo je da pobedi i zameni bivšeg lidera i premijera Aleksisa Ciprasa na čelu Sirize. Ali od tada se Pandorina kutija otvorila u glavnoj opoziciji jer tradicionalni levičarski veterani nikada nisu prihvatili rezultat glasanja, u kojem je svaki građanin mogao da učestvuje.

Rezultat je viđen kao poruka glasača protiv političkog establišmenta i u korist novih lica izvan političkog spektra Grčke.

U poslednje vreme, tenzije su eskalirale, a nekoliko levičarskih političara otvoreno su doveli u pitanje Kaselakisovo vođstvo. Neki su dali ostavke, dok je druge Kaselakis smenio.

Većina njih je ranije žestoko kritikovala i Aleksisa Ciprasa kada je on vodio stranku.

„Veterani" optužuju Kaselakisa za političko neznanje, dok ih zagovornici lidera Sirize okrivljuju što ne poštuju glasove birača.

Ali, prema anketi, 77,7% onih koji nameravaju da glasaju za Sirizu na sledećim izborima reklo je da Kaselakis do sada vodi stranku u pravom smeru, dok je 76,2% navelo da unutrašnja opozicija veterana ne pomaže stranci da ostane jedinstvena .

Mogući raskol?

Analitičari i lokalna štampa ne isključuju mogući raskol stranke, što će se smatrati dobrom vešću za socijaliste koji godinama čekaju da ponovo postanu glavna opoziciona partija.

Drugi smatraju da su rezultati lokalnih izbora pokazali da je udruživanje snaga socijalista i levičara jednosmerna ulica za uklanjanje konzervativaca iz rukovodstva zemlje.

U međuvremenu, izvor Sirize u Atini rekao je za EURACTIV da ni delegacija Sirize u Evropskom parlamentu ne pomaže situaciji s obzirom da su skoro svi evroposlanici protiv Kaselakisa.

levica EU, sa kojom je Siriza povezana, pred izbore je pozvala stranku da ostane jedinstvena, dok se do sada držala po strani.

(EURACTIV.rs)