Politika

DRŽAVA BESPOVRATNO DELI DO 10.000 EVRA: Nova pomoć za kuće na selu i pokretanje posla

Autor Milena Antonijević

Uskoro kreće novi program dodele bespovratnih sredstava za kuće na selu. Novina je to što će mladim bračnim parovima sada biti dodeljena i finansijska pomoć u iznosu od 10.000 evra za pokretanje sopstvenog posla.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu kaže da će se na konkurs javljati mladi ljudi koji imaju ideju da žive na selu ali i da to selo unaprede i pruže mu neku od novih uslužnih ili proizvodnih delatnosti.

Parovi koji konkurišu za subvenciju moraju da ispune nekolicinu uslova: da podnosilac prijave nema više od 45 godina; da je državljanin Srbije; da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije; da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina.

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Zanimanje je takođe važno za ostvarivanje ovog uslova, pa je tako potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da je podnosilac prijave prosvetni radnik ili zanatlija. Druga mogućnost je da podnosilac zahteva obavlja poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće.

Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu takođe moraju da prođu određene kriterijume. Seoska kuća mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga. Pre svega mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje. Mora biti upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da žive na selu.

Uslovi konkursa, kao i sam obrazac mogu se naći na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

(EURACTIV.rs)