Politika

ODVOJENI SASTANCI, ZAJEDNIČKA TEMA: Vučić i Kurti u Briselu sa zvaničnicima EU, glavni fokus na nastavku dijaloga

Ovo je prvi dolazak predstavnika Beograda i Prištine u Brisel nakon prošlonedeljnih susreta sa predstavnicima "velike petorke", koja je predložila novi model dijaloga i iznela još neke predloge za normalizaciju odnosa

Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

U Briselu će danas boraviti predstavnici Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, gde će na odvojenim sastancima razgovarati sa evropskim zvaničnicima koji posreduju u dijalogu. Ovo je prvi dolazak u Brisel nakon prošlonedeljnih susreta sa predstavnicima "velike petorke", koja je predložila novi model dijaloga i iznela još neke predloge za normalizaciju odnosa.

Kako je najavljeno izredviđeno je da sastanci počnu u 14 časova. Prema ranijim najavama iz Brisela, danas neće biti dijaloga Beograda i Prištine, već će se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti odvojeno sastati sa evropskim zvaničnicima.

Predsednik Vučić će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Planirani su i sastanci sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Vučić: Beograd spreman da razgovara

Uoči odlaska u Brisel, predsednik Aleksandar Vučić je rekao za RTS da je velika petorka bila u Beogradu i da smo spremni da razgovaramo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju, neće biti lako, nema lepog sastanka u Briselu", naglasio je Vučić.

Komentarišući poruku iz Prištine da su prihvatili evropski predlog, Vučić ukazuje da su to prihvatili kao bazu, ali da su "trikovi u detaljima".

"Rekli su da ZSO nije tema, ako to nije tema - ne znam šta je", rekao je Vučić.

Stano: Odvojeni susreti, ne dijalog između Beograda i Prištine

Portparola Evropske unije Peter Stano rekao je na konferenciji za medije da u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već zasebni sastanci predsednika Srbije i premijera privremenih prištinskih institucija sa odabranim evropskim liderima.

On je potvrdio da će se na samitu Evropskog saveta razgovarati o dijalogu, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima jer je dijalog, istakao je veoma važno pitanje za EU.

(EURACTIV.rs)