Politika

IZRAEL ŽELI DA "ODRŽI LEKCIJU" UJEDINJENIM NACIJAMA: Zvaničnicima će biti uskraćene vize zbog izjave Antonija Gutereša

Ambasador Izraela u Ujedinjenim Nacijama Gilad Erdan izjavio je da ta zemlja neće davati vize zvaničnicima UN posle izjave generalnog sekretara Antonija Gutereša o napadima Hamasa na Izrael.

Izvor: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

Kako je rekao ambasador Izraela u Ujedinjenim Nacijama Gilad Erdan, ova država uskraćuje vize predstavnicima UN kako bi ih "naučili lekciju".

"Zbog njegove izjave mi odbijamo da dajemo vize predstavnicima UN. Mi smo već odbili da damo vizu podsekretaru za humanitarne poslove Martinu Grifitsu. Došlo je vreme da ih naučimo lekciju", rekao je ambasador Erdan za izraelski vojni radio.

Izrael je pozvao generalnog sekretara UN Gutereša da podnese ostavku nakon što je rekao da "užasni napadi" Hamasa na Izrael 7. oktobra ne mogu da opravdaju "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", i govorio o "jasnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava kojeg svedoci smo u Gazi".

"Ništa ne može opravdati namerno ubijanje, ranjavanje i kidnapovanje civila – ili lansiranje raketa na civilne ciljeve. Svi taoci moraju biti tretirani humano i pušteni odmah i bez uslova", rekao je Gutereš.

Obraćajući se UN-u, generalni sekretar je zatim rekao da se napad na Izrael nije dogodio "u vakuumu" i da je usledio posle "56 godina zagušljive okupacije" za palestinski narod od strane Izraela, dodajući da su "videli kako se njihova zemlja stalno smanjuje i kako su zahvaćeni nasiljem; njihova ekonomija ugušena; njihovi ljudi raseljeni i njihove kuće porušene. Njihove nade u političko rešenje su nestale".

Izvor: EPA-EFE/Johnson Sabin

Da podnese ostavku

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je da Gutereš treba da podnese ostavku, nazvavši govor "šokantim", rekavši da "na masakr koji su počinili nacistički teroristi Hamasa posmatra na iskrivljen i nemoralan način".

"Šokantni govor generalnog sekretara UN u Savetu bezbednosti, dok rakete padaju po celom Izraelu, dokazuje nedvosmisleno da je generalni sekretar potpuno izgubio vezu sa realnošću o ovom regionu, kao i da gleda na masakr koji su počinili teroristi nacističkog Hamasa na iskrivljen i nemoralan način", napisao je Erdan.

Dodao je i da izjava Gutereša da se "napadi Hamasa nisu desili u vakumu" izražava razumevanje za terorizam i ubistvo.

"To je zaista nedokučivo. Zaista je tužno da šef organizacije koja je nastala nakon Holokausta ima tako užasne stavove. Tragedija", poručio je Erdan.

Gutereš "nije sposoban"

Stalni predstavnik Izraela u UN Gilad Erdan pozvao je u utorak Gutereša da odmah podnese ostavku zbog toga što je, kako je naveo, nesposoban da vodi svetsku organizaciju.

Izvor: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ

"Generalni sekretar UN koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku", napisao je Erdan na "X".

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je na sednici Saveta bezbednosti Gutereša zbog njegove kritike izraelskih napada na Gazu, upitavši ga "u kojem svetu živi". Koen je kasnije na "X" napisao da je otkazao planirani sastanak sa Guterešom.

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da "užasni napadi" palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

"Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", poručio je generalni sekretar UN.

(EURACTIV.rs)