Politika

ŠTA JE MAKRON PORUČIO IZRAELU, A ŠTA PALESTINI? Jedna poruka je ista za obe strane

Autor Milena Antonijević

Tokom posete Izraelu, Emanuel Makron izneo je ideju o koaliciji za borbu protiv Hamasa po uzoru na DAEŠ. On se istog dana sastao i sa predsednikom Palestine, kome je rekao da se zalaže za uzajamno priznavanje prava Izraela i Paletinaca.

Izvor: EPA-EFE/Christophe Ena

U zajedničkoj izjavi u Tel Avivu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Makron je rekao da Francuska stoji uz Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa, koji je opisao kao „terorističku grupu“, u skladu sa oznakom koju koriste i EU i SAD.

Predlažem našim međunarodnim partnerima“ da „mogućnost da izgradimo regionalnu i međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorističkih grupa koje nam svima prete“, objasnio je Makron.

Isprva je bilo nejasno da li je u pitanju proširenje koalicije protiv DAEŠ-a, transnacionalne islamističke terorističke grupe, na borbu protiv Hamasa ili predlog za neku drugu koaliciju.

Ideja je da se ona oslanja na iskustvo Međunarodne koalicije protiv DAEŠ-a i da se vidi koji aspekti se mogu ponoviti protiv Hamasa.

„Onda će na partnerima, a posebno na Izraelu, biti da izraze svoje potrebe“, dodao je Makron.

Izvor: EPA-EFE/Christophe Ena

Međunarodna koalicija protiv DAEŠ-a omogućava učesnicima da sprovode operacije na terenu, obučavaju oružane snage, dele informacije među partnerima i bore se protiv finansiranja terorizma.

Makron je izjavio i da je „prioritet svih demokratija“ „pobeda terorističkih grupa“.

Niste sami“, poručio je Makron izraelskom premijeru.

On je takođe naveo da je neophodno „boriti se protiv ovih terorističkih grupa, bez zabune i, rekao bih, bez širenja sukoba”, upozorivši na rizik od „regionalnog požara od kojeg bi svi izgubili”.

Zatim je pozvao „iranski režim" i njegove regionalne saveznike, libanski Hezbolah i „Hute u Jemenu", „da ne preuzimaju nepromišljeni rizik otvaranja novih frontova".

Makron je dodao da je neophodno ponovo pokrenuti „politički proces sa Palestincima". Drugim rečima, „palestinska stvar se mora razumno saslušati".

To znači „prihvatanje legitimnog prava Palestinaca na teritoriju i državu u miru i bezbednosti uz Izrael", rekao je Makron.

Makron se istog dana sastao i sa predsednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom.

Tom prilikom je u Ramali rekao da je napad Hamasa protiv Izraela „katastrofa za Palestince" i da „ništa neće moći da opravda patnje civila u Gazi".

Palestinski život vredi kao i francuski i kao i izarelski", rekao je Makron u izjavama pored Abasa, koji je od njega zatražio da radi na prekidu izraelske „agresije" u Gazi.

„Vidim i čujem patnje civila u Gazi, i za Francusku ništa to ne može da opravda", odgovorio je francuski predsednik.

Makron se pred Abasom založio za ponovno pokretanje političkog procesa između Izraela i Palestinaca i kazao da budućnost Palestinaca mora proći kroz bespoštednu borbu protiv terorizma. On je takođe insistirao na uzajamnom priznavanju prava Izraela i Paletinaca.

Abas je pozvao na uspostavljanje „međunarodne koalicije za mir” i održavanje „međunarodne mirovne konferencije”, kojim je indirektno odgovorio na predlog koji je Makron dao u Izraelu, da se uspostavi međunarodna koalicija za „borbu” protiv Hamasa.

Makron je prvi zapadni vođa koji je otišao u sedište Palestinske uprave od početka rata 7. oktobra.

(EURACTIV.rs)