Politika

KO KOČI PRIJEM ŠVEDSKE U NATO? Nakon što je Ankara "popustila", Mađarska se probudila i pobunila

Švedski premijer Ulf Kristerson bio je optimističan po pitanju prijema Švedske u NATO, rekavši da je "dobio uveravanja od mađarskog premijera nekoliko puta ranije da neće odugovlačiti"

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

Samo dan nakon što je Ankara dala "zeleno svetlo" i pružila tračak nade Švedskoj u vezi sa prijemom u NATO, hladan tuš stiže iz Mađarske, koja je "bacila klip u točkove" brze parlamentarne ratifikacije članstva Švedske u Alijansu.

Potez Turske da pokrene nacionalni postupak ratifikacije članstva Švedske u NATO "ne utiče na stav Mađarske po ovom pitanju", izjavio je Zoltan Kovaks, međunarodni portparol kabineta premijera, u objavi na društvenoj mreži X.

Tursko-mađarski veto odvojio je zajednički zahtev Finske i Švedske za pridruživanje NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Iako je Švedska još "na čekanju" Finska se pridružila savezu u aprilu 2023.

Švedska čeka poslednji obavezni korak ka pridruživanju, a to je "pečat" mađarskog parlamenta koji mora odobriti proces ratifikacije kako bi se dozvolilo pridruživanje Zapadnom vojnom savezu. Premijer Ulf Kristerson bio je optimističan, rekavši da je "dobio uveravanja od mađarskog premijera nekoliko puta ranije da neće odugovlačiti, i da je mišljenja da Mađarska stoji iza toga". Međutim, odbio je da daje vremenski okvir za članstvo.

NATO nije preduzeo korake kako bi posredovao u ovom pitanju, a diplomate su ponavljale da je pitanje Mađara ometanje procesa ratifikacije odbačeno.

Izvor: EPA-EFE/Henrik Montgomery

Umesto toga, pritisak su vršili na Ankaru, koja je odložila ratifikacione poteze tvrdeći da Stokholm nije dovoljno snažno suzbijao terorizam i da je bio utočište za kurdske aktiviste koje Ankara smatra teroristima.

Ratifikacioni procesi Mađarske i Turske sada su usklađeni, ali nije jasno kada će parlamenti glasati o pitanju i staviti konačan pečat na zakon o pridruživanju.

"Mađarski parlament je suveren parlament suverene zemlje, tako da će doneti suverenu odluku po ovom pitanju", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Turska je koristila isti argument u julu kako bi opravdala da bi zakon mogao dugo proći kroz parlament.

Švedski premijer Ulf Kristerson ostao je oprezan, odbijajući dati procenjeni vremenski okvir za punopravno članstvo svoje zemlje u Zapadnom vojnom savezu.

"Ne postavljam nikakve datume", rekao je na konferenciji za novinare u utorak, dodajući da je "uvek bio uveren da će Švedska doći do trenutka u kojem smo sada i da će to dovesti do konačne ratifikacije oba parlamenta Turske i Mađarske".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe je rekao da je "dobio] tačno iste signale kao Ulf Kristersson, odnosno da Mađarska neće odugovlačiti proces, da Mađarska neće biti poslednja zemlja koja će ratifikovati".

"I pošto postoje dve zemlje koje nisu ratifikovale, samo je prirodno da se to takođe brzo desi u Mađarskoj", dodao je.

(EURACTIV.rs)