Politika

KAKO JE BAJDEN IZVEO IZNENADNU POSETU UKRAJINI: Bela kuća se oglasila - "Bio je spreman da rizikuje"

Autor Milena Antonijević

Tek nakon što je napustio Ukrajinu, objavljeni su detalji Bajdenove posete.

Izvor: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Predsednik SAD Džo Bajden napustio je Ukrajinu u ponedeljak uveče na isti način na koji je stigao: desetosatnim putovanjem vozom od Kijeva do Poljske.

Zvaničnici tada dali zeleno svetlo novinaru koji putuje sa predsednikom da može da objavi njegov odlazak iz Ukrajine oko 21:30 po lokalnom vremenu.

To je označilo kraj napetog dana u ratom razorenoj zemlji, bez američke vojne baze i gde prijateljske snage nisu imale kontrolu nad nebom, piše Mail online.

Bio je to kraj nedelja pažljivog planiranja koje je uključivalo lažni raspored za ponedeljak ujutro, oklopne konvoje i američke ratne avione u vazdušnom prostoru duž ukrajinske granice.

„Za razliku od prethodnih poseta predsednika ratnim zonama, kao što su Irak i Avganistan, SAD očigledno nemaju vojno prisustvo na terenu u Ukrajini, zbog čega je poseta sadašnjeg predsednika postala još izazovnija“, izjavila je Kejt Bedingfild, direktorka za komunikacije Bele kuće.

Ovo je bio rizik koji je Džo Bajden želeo da preuzme, rekla je Bedingfild.

Putovanje je počelo činom obmane, da bi novinare navelo na pogrešan trag.

Bela kuća svake večeri objavljuje javni raspored predsednika Džoa Bajdena za sledeći dan. U nedelju je najavljeno da će u ponedeljak ujutro, kao i obično,predsednik primati dnevni brifing o nacionalnoj bezbednosti pre nego što napusti Belu kuću u 18:40 i otputuje u Poljsku.

Ali u vreme kada je raspored bio poznat novinarima, nešto posle 19 časova u nedelju, Bajden je već bio na pola puta od ukrajinske prestonice.

Bajden je putovao sa znatno manjom pratnjom. Samo nekolicina njegovih najbližih savetnika pratila je mali medicinski tim i njegovu Tajnu službu u Zajedničku bazu Endruz pre zore u nedelju ujutru.

Broj putujućih novinara smanjen je sa uobičajenih 13 na samo dvoje:poveo je fotografa i reportera. U petak su obavešteni o destinaciji i zakleli se na tajnost.

Rečeno im je da će dalja uputstva stići u e-poruci sa naslovom: 'Uputstva za dolazak na golf turnir.'

Jedini pomoćnici bili su Džejk Saliven, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost; Jen O’Mejli Dilon, zamenik šefa kabineta i Annie Tomasini, direktorka operacija Ovalne kancelarije.

Ukrcali su se u avion koji je bio parkiran pored hangara, sa navučenim zavesama. Na uobičajenim putovanjima bio bi parkiran na vidnom mestu. Od dvojice novinara je zatraženo da predaju svoje telefone.

Njihov transatlantski let krenuo je u 4:15 ujutro, pre zore. Putovali su jednim od manjih predsedničkih aviona, koji izaziva manje komešanja gde god stigne. Avion je nosio pozivni znak 'SAM060' za Specijalnu vazdušnu misiju, umesto Air Force One.

Nakon zaustavljanja za dopunjavanje goriva u američkoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj posada je isključila transponder za jednosatni skok do Žešova.

Žešov je transportno čvorište za dolaske VIP osoba koje tu mogu uhvatiti noćni voz direktno za Kijev.

S obzirom da ruski ratni avioni osporavaju vazdušni prostor iznad Ukrajine, desetočasovno putovanje vozom ostaje najbezbednija ruta.

Bajden i njegova pratnja ukrcali su se u konvoj terenaca i kombija za jednosatno putovanje do železničke stanice Przemisl Głovni.

Bajden je mesecima želeo da poseti Kijev. Njegovi savetnici Tajne službe međutim, smatrali su da ne postoji način da ga bezbedno uvedu i izvedu iz zemlje, čak i kada su francuski predsednik, Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, Džastin Trudo, kanadski premijer i dva britanska premijera, Boris Džonson i Riši Sunak, organizovali putovanje.

Razmotrene su i druge opcije, kao što je brzi skok preko granice (kao što je to učinila prva dama prošle godine) da se sretne sa predsednikom Ukrajine, Vladimirom Zelenskim ili duže putovanje u zapadni grad Lavov.

Ovog puta, konačna odluka je bila na samom Bajdenu.

Predsednik je u potpunosti obavešten o svakoj fazi plana i svim potencijalnim nepredviđenim situacijama, a zatim je doneo konačnu odluku da ide “, izjavio je Džonatan Finer, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost.

Samo nekolicina relevantnih zvaničnika je informisana o planiranju kako bi se osigurala tajnost.

Postojao je još jedan korak da se osigura da ništa ne može poći po zlu: upozorenje Rusima da se povuku. U slučaju da preduzmu bilo kakvu akciju moglo bi da uvede SAD i Rusiju u direktan rat.

„Obavestili smo Ruse da će predsednik Bajden otputovati u Kijev“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Razgovarali smo nekoliko sati pre njegovog odlaska radi dekonfliktnosti.

„Zbog osetljive prirode tih komunikacija, neću ulaziti u to kako su odgovorili, niti kakva je bila precizna priroda naše poruke”, dodao je Saliven.

Njegov voz je krenuo sa stanice Przemisl Głovni oko 21:30 po lokalnom vremenu.

Svet je saznao za Bajdenovu posetu tek kada su objavljene njegove fotografije u šetnji sa predsednikom Volodimirom Zelenskim u centru Kijeva.

Bela kuća se nadala da mogu da zadrže put u tajnosti dok se predsednik bezbedno ne vrati u Poljsku.

Putujućoj novinarskoj grupi bilo je zabranjeno da šalje ažuriranja o Bajdenovoj lokaciji u realnom vremenu. Umesto toga, poslali su ažuriranja tek nakon što je stigao u Kijev, bez detalja o prirodi posete.

Izveštaji sugerišu da su američki ratni avioni bili neobično zauzeti na nebu iznad Poljske blizu granice, iako su zvaničnici izjavili da nisu prešli u ukrajinski vazdušni prostor.

Oni su uključivali vazdušni radar E-3 Sentri i elektronski avion RC-135V Rivet Joint, od kojih oba imaju mogućnosti nadzora.

Detalji Bajdenove posete objavljeni su oko sat vremena nakon što se svaki od njih dogodio. Usledio je njegov dolazak u Marijinski dvorac, gde su ga dočekali Zelenski i prva dama Olena.

Razgovarali su o nastavku podrške SAD Ukrajini.

Mislio sam da je jako važno da ne bude bilo kakve sumnje o podršci SAD Ukrajini u ratu“, rekao je Bajden, objašnjavajući razlog svoje posete.

Odatle su krenuli do katedrale Svetog Mihaila da odaju počast poginulim u ratu u Ukrajini. Ostavili su vence kod spomenika, neuplašeni zvukom sirena za vazdušnu opasnost koje su zavijale gradom.

Potom se Bajden sastao sa osobljem američke ambasade.

Do 14:00 po lokalnom vremenu, novinarska grupa je bila slobodna da objavi da Bajden više nije u Kijevu. Američki predsednik je u Kijevu proveo oko pet sati.

Oduševljeni zvaničnici su zatim obavestili medije koristeći reči kao što su „istorijska poseta“ i „bez presedana“.

Nije bilo više detalja o tome kako je ušao u zemlju i iz nje izašao. Rekli su da će to učiniti tek kada se putovanje završi.

Salivan je rekao da je Bajden bio uzbuđen zbog putovanja i da je dao zeleno svetlo kada je čuo punu procenu bezbednosti, kao i da bezbednosni rizici nisu bili dovoljni da ga spreče.

(EURACTIV.rs)