Politika

DA LI ĆE EU DOBITI "ŠTAB" ZA SANKCIJE RUSIJI? Holandija upozorava na masovno izbegavanje posledica i predlaže rešenje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

EU bi trebalo da dobije "štab" u Briselu za sankcije Rusiji, kako bi se izborila sa masovnim izbegavanjem njihovih posledica, smatra holandski ministar.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija trebalo bi da ustanovi telo koje bi se bavilo masovnim izbegavanjem sankcija protiv Rusije, smatra holandski ministar spoljnih poslova, Vopke Hukstra.

Iako Rusija oseća posledice restriktivnih mera EU, one se i dalje izbegavaju na "masovnoj skali", upozorio je on.

"Trenutno nemamo dovoljno kapaciteta u EU da analiziramo, koordiniramo i promovišemo nove sankcije. Zbog toga smatram da nam je potreban štab za sankcije u Briselu, sa ciljem borbe protiv njihovog izbegavanja", rekao je on.

"Zemlje članice na tom mestu bi mogle da stavljaju informacije i resurse na gomilu, da se bave pitanjima efikasnosti i izbegavanja, i da se bore za uspešnije sprovođenje sankcija", rekao je Hukstra.

Novo telo za sankcije ustanovilo bi listu sektora i tokova trgovine koji imaju visok rizik izbegavanja sankcija, koje bi EU mogla da bliže posmatra, rekao je on.

"Kompanije bi bile u obavezi da u ugovorima naglašavaju klauzule o krajnjim korisnicima, kako njihovi proizvodi ne bi završili u ruskoj ratnoj mašineriji", rekao je on.

"Evropska unija mora da iskoristi punu snagu svojih ekonomskih i pravnih sistema protiv onih koji pomažu u izbegavanju sankcija. Treba ih imenovati, posramiti, uvesti im sankcije i krivično ih goniti", naveo je holandski ministar.

Hag je prošle nedelje počeo da pominje ovaj predlog, a već ga je nekoliko zemalja podržalo. Među njima su Nemačka, Francuska, Španija i Italija. Trenutno, o pitanju implementacije sankcija odlučuje svaka zemlja članica za sebe. Uvođenje je odluka celog bloka, ali sprovođenje je u rukama evropskih prestonica.

U maju prošle godine, pomenut je i plan po kojem bi izbegavanje sankcija uvedenih na nivou EU postalo krivično delo. Predlogu i dalje nedostaje podrška evropskih zemalja, koje tradicionalno oklevaju kada su u pitanju reforme koje podrazumevaju promene krivičnih zakona.

Pod ovakvom pravnom merom, novo telo za sankcije moglo bi slučajeve da šalje direktno generalnom tužiocu EU.

"Kristalno mi je jasno da će ovo biti osnova našeg budućeg geopolitičkog alata, i da nam je za ove svrhe i ovaj konkretan rat potrebno više", zaključio je Hukstra.

(EURACTIV.rs)