Politika

ŠVEDSKA BLIŽA ČLANSTVU U ALIJANSI: Erdogan konačno dao "zeleno svetlo", ali ostaje još jedna prepreka

Autor Milena Antonijević

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je i Švedsku i Finsku da traže članstvo u NATO-u, ali je Turska omela ulazak Švedske. Sada je ona korak bliže pristupanju jer je turski predsednik poslao parlamentu protokole o pristupanju.

Izvor: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Potpisivanje protokola o pristupanju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dolazi posle višemesečnih odlaganja i još uvek nije jasno koliko će taj proces trajati.

Erdoganov predlog mora da izađe iz parlamentarne komisije, a zatim da bude otvoren za opšte glasanje na glavnom spratu skupštine gde turski predsednik i njegovi saveznici imaju većinu potrebnu da ratifikuju kandidaturu Švedske.

Finska, koja je podnela zahtev za članstvo u maju 2022, zajedno sa Švedskom, pristupila je NATO-u u aprilu 2023. Erdogan je optužio Švedsku da je previše popustljiva prema militantnim grupama, pre svega militantnoj Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), i da pruža utočište ljudima povezanim sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine. Turski zvaničnici su takođe optužili švedske zvaničnike da su saučesnici u islamofobičnim demonstracijama, kao što je spaljivanje Kurana.

Otkako je podnela zahtev za članstvo, Švedska je pooštrila svoje antiterorističko zakonodavstvo i pristala da bliže sarađuje sa Turskom u pogledu njenih bezbednosnih problema.

U julu je šef NATO-a Jens Stoltenberg objavio da je Erdogan pristao da pošalje protokole o pristupanju turskom parlamentu na ratifikaciju, ali nije precizirao vremenski okvir. Ova najava predstavljala je preokret jer je Erdogan ranije sugerisao da bi Švedska mogla da se pridruži alijansi tek nakon što Turska bude primljena u Evropsku uniju.

Sjedinjene Države su pozdravile vest da je Erdogan turskom parlamentu uputio protokole o pristupanju Švedske NATO-u.

„Već neko vreme pozivamo na ratifikaciju pristupanja Švedske", rekao je portparol Stejt departmenta, Met Miler.

„Radujemo se što će taj zakon biti razmotren u turskom parlamentu i usvojen što je pre moguće", rekao je on.

Erdoganove akcije predstavljaju korak napred u nastojanju Švedske da se pridruži NATO-u, ali ne znači da će Švedska postati prva sledeća članica alijanse.

Mađarska takođe nije glasala da odobri članstvo Švedske.Prema pisanju Rojtersa u septembru je mađarski premijer rekao da zemlja ne žuri da odobri kandidaturu Švedske.

(EURACTIV.rs)