Politika

PREMIJERKA BRNABIĆ NAKON SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Priština nema nameru da učestvuje u dijalogu, to je svima jasno

Autor Milena Antonijević

Brnabić se sastala i sa generalnim sekretarom UN-a, Antoniom Guterešom, nakon čega je izjavila da nije videla ni trunku volje predstavnika Prištine da razumeju situaciju u kojoj su Srbi ili Romi na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Stefan Stojanovic/MONDO

Premijerka Brnabić je poručila da su zemlje Saveta bezbednosti UN na sednici mogle da vide kakve su laži koje Priština plasira i kako se one spinuju.

Prema njenim rečima, Priština ne namerava da učestvuje u dijalogu i nije se videla želja da razumeju i čuju kako Srbi na KiM žive, prenosi RTS.

Ana Brnabić na sednici SB UN
Izvor: YouTube/Kosovo Online/Screenshot

Premijerka se u Njujorku sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

"Priština ne želi niti da razume, niti da čuje kakvi su uslovi života za Srbe i Rome na KiM i to je ogroman problem. To me plaši i u meni stvara još veći nespokoj u ovom trenutku", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je u njenoj replici tokom sednice sadržana suština svega, te da je Vljosa Osmani u svom govoru izgovarala neistinu.

"Ona govori kako mi terorišemo Srbe a oni ih brane, pa sam rekla, svi ste čuli (predstavnici svih velikih sila), da u stvari mi terorišemo, a oni brane Srbe. A od maja 2.000 srpskih porodica je napustilo KiM, pa gde su otišli? Zar mislite da je vama dopušteno da pričate stvari u koje ni vi ne verujete, 2.000 porodica je napustilo KiM zbog terora a ona je imala obraz da kaže drugo", kazala je Brnabić.

Kao drugu stvar u koju, ističe, niko ne može da poveruje, jeste da Srbi imaju pravo veta, što znači da čak i kada 95 odsto poslanika u skupštini nešto odluči, ukoliko odluči - Srbi kažu ne, onda je to ne.

"U to ne veruje čak ni Albanija. Dala sam primer da kada su formirali tzv. KBS. Po njihovom ustavu nisu to mogli ako Srbi ne glasaju, a Srbi nisu glasali. Pravo veta postoji na papiru, u realnosti ne", rekla je Brnabić.

Treća stvar na koju je ukazala jesu verske slobode o kojima je Osmani govorila.

"Rekla je kako su manastiri i crkve zaštićeni i primer kako da se štite. Ni u jednom trenutku nije rekla SPC već pravoslavna crkva. To je primer za sve zemlje kako izgleda njihov odnos. Oni ne mogu da izgovore srpsko, ne mogu sebe da nateraju čak ni na forumu", rekla je Brnabić.

Dodala je da je bilo i drugih stvari na koje je u replici ukazala poput toga da su posvećeni dijalogu, a da ništa nisu usvojili.

"Uz uobičajene optužbe vidite da u stvari nije to važno, da nisu važne žrtve, već da se one iskoriste za političku plitku propagandu, gde sam rekla da je za mene kao ženu silovanje najužasniji zločin. Silovane su Albanke, ali i Srpskinje i Romkinje i ne možete taj zločin da iskoristite da mu date etnički ton", naglasila je Brnabić.

Ona je navela da ne zna šta da očekuje na predstojećem samitu u Briselu jer Priština nema nameru da učestvuje u dijalogu, a bez dijaloga ne zna "gde ćemo stići".

Prema njenim rečima, između Beograda i Prištine postoje fundamentalne razlike, što je moglo da se vidi na sednici.

"Mi smo zagledani u budućnost. Znamo zašto ovo radimo, videli smo da Srbija može da bude pobednička zemlja. Srbija može da bude pobednik u privlačenju investicija, što nismo rekli mi već Fajnenšel tajms i to tri puta. Zagledani smo u budućnost dok Priština živi u 90-im i to nema veze ni sa budućnošću ni sa sadašnošću", istakla je Brnabić.

Brnabić je novinarima rekla i da je imala dobar sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom, kao i da je on upoznat sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

"On se nada miru. Trenutno se bavi bliskoistočnim ratom, ratom u Ukrajini. Oni svi očekuju da mi držimo stvari pod kontrolom i da nemamo još jedan sukob u Evropi", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da Srbija ima značajnu podršku Ujedinjenih nacija i misije UNMIK-a.

"Nemam šta da zamerim izveštaju UNMIK-a, on je činjenično tačan", rekla je ona i naglasila da Beograd ne može da ostavi na cedilu srpski narod na KiM.

"Moramo da se borimo diplomatskim putem, a kompromis je jedini izlaz iz ove situacije", rekla je Brnabić.

Kako je kazala,"nikad neće biti lako", a Srbija ne beži od teških stvari, ali da se zna šta su crvene linije.

Komentarišući to što u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša nisu spomenuta dešavanja u Banjskoj 24. septembra, ali da su ta dešavanja pomenuta u izlaganju svih predstavnika zemalja članica SB UN, Brnabić je rekla da je "činjenica da su se desili ti užasni incidenti".

"Ono što je meni bilo zanimljivo, ako ste pažljivo slušali izlaganja svih predstavnika zemalja članica, mogli ste da čujete da je samo Osmani okrivila Beograd. Niko drugi, ni SAD, ni Velika Britanija, a znamo da oni najviše podržavaju takozvano Kosovo", rekla je ona.

Premijerka je dodala da je Osmani kao činjenice iznosila "paušalne informacije, na nivou trača te da sve to ne može da bude potkrpljeno jer nije istina".

"Sve stvari koje je iznosila u govoru proveravala sam sa terena. Proveravala sam šest puta, da ne bih rekla nešto za šta neko može da se uhvati i kaže nije istina. Jer ako jedna stvar nije istina, onda upitno da li su sve ostale stvari istine. Ona je pričala samo neistine", zaključila je Brnabić.

(EURACTIV.rs)