Politika

ŠTA JE "VELIKA PETORKA" TRAŽILA OD BEOGRADA, ŠTA OD PRIŠTINE? Predložen novi plan za reanimaciju dijaloga, detalji tajni

Miroslav Lajčak je je tokom posete Beogradu i Prištini, sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i Gabrijelom Eskobarom, razgovarao kako unaprediti odnose i postići deeskalaciju sukoba

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila je očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga uz jasnu poruku - neprihvatljivo je bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

Ipak, za detalje razgovora koje su specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom imali sa predstavnicima Beograda i Prištine - javnost je za sada uskraćena.

"Nema tu za nas lakih tema. Ne mogu da govorim o detaljima jer je takav dogovor. nema tu za nas lakih tema jer je njihov cilj da priznamo Kosovo", rekao je predsednik Srbije dan posle sastanka sa velikom petorkom, a ni predstavnik privremenih prištinskih institucija nije bio opširniji pa je dao šturo saopštenje da je "ponuđen novi plan za dalje".

"Na sastanku se razgovaralo o normalizaciji odnosa, primeni Osnovnog sporazuma (Brisel, 27. februar) i Aneksa za njegovu implementaciju (Ohrid, 18. mart). Premijer je istakao da je neophodna kvalitativna refleksija i novi pristup. Svih pet izaslanika ponudilo je svoj novi plan za napredak, na čemu je premijer izrazio zahvalnost. Razgovori se moraju intenzivno nastaviti", navodi se u saopštenju.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je "velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova. Najavio je i da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Izvor: EPA-EFE/Andrej Cukić

"Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi", rekao je Lajčak sumirajući sastanke i dodao da se očekuje "puna saradnju Srbije u tom pogledu", misleći na događaje u Banjskoj od 24. septembra.

On je dodao da događaji od 24. septembra ne menjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

"Tokom naših razgovora preneli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj poseti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore", poručio je Lajčak.

(EURACTIV.rs)