Politika

RIZIKOVAĆEMO, ALI NAM TREBA POMOĆ: Kuleba poslao važnu poruku Evropi oko borbenih aviona

Autor Milena Antonijević

Zapadni saveznici koji bi mogli da pošalju borbene avione u Ukrajinu trebalo bi sada da počnu proaktivnu obuku ukrajinskih pilota i da potom donesu odluku o snabdevanju aviona, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

epa10475127 Dmytro Kuleba, Foreign Minister of Ukraine speaks as he attends the 2023 Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 18 February 2023. The Munich Security Conference brings together defence leaders and stakeholders from around the world and is taking place February 17-19. Russia's ongoing war in Ukraine is dominating the agenda. EPA-EFE/JOHANNES SIMON / POOL
Izvor: EPA-EFE/JOHANNES SIMON

„Ovo je naš zahtev svim prijateljima koji potencijalno mogu da dele avione sa Ukrajinom: Počnite sa obukom što je pre moguće, bez preuzimanja ikakvih dodatnih obaveza", rekao je Kuleba novinarima na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Kijev je poslednjih nedelja više puta apelovao na Zapad da doda borbene avione na spiskove za isporuku, pri čemu je nekoliko evropskih lidera navelo da su spremni da isporuče avione, iako se nijedna zemlja još nije javno obavezala da će ih obezbediti.

Prema rečima najvišeg ukrajinskog diplomate, u slučaju tenkova, značajno je izgubljeno vreme zbog dugotrajnog procesa, pri čemu je prvo trebalo da se donese odluka o isporukama, a zatim o obuci ukrajinskih trupa.

„Nema više Minska"

Komentarišući planove Kine da predstavi predlog za mirovne pregovore, Kuleba je rekao da je takođe u interesu Ukrajine da Kina igra ulogu u mirovnim naporima, ali je kategorički odbacio pristanak na bilo kakav gubitak teritorije za njegovu zemlju, rekavši da njen teritorijalni integritet nije predmet dogovora.

Kuleba je rekao da će se sastati sa Vang Jijem, najvišim kineskim diplomatom pre nego što napusti Minhen, kako bi razgovarao o detaljima inicijative.

Za Ukrajinu je, međutim, jasno da neće pristati ni na kakav mirovni plan „po svaku cenu", jer je prošlo iskustvo pokazalo da sa Rusijom nisu mogući kompromisi.

"Nema više Minska, nema više 'kontakt linija', to nije nešto što zaustavlja Rusiju, kao što smo videli u poslednjih godinu dana ili godinu dana ranije", rekao je Kuleba u vezi sa nizom sporazuma potpisanih 2014. i 2015. Između lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke, nakon ruske aneksije Krima.

„Nikakvi kompromisi nisu mogući, ni oko najmanjeg kvadratnog metra", dodao je on.

Kuleba je odbacio mogućnost da bi rat mogao prerasti u „zamrznuti konflikt".

Na kraju će pobediti jedna od dve zaraćene strane i siguran sam da je to Ukrajina, rekao je on, dodajući da je sada potrebna nova „dugoročna bezbednosna arhitektura", za budućnost Ukrajine i celog kontinenta.

(EURACTIV.rs)