Politika

KANADA POVUKLA 41 DIPLOMATU IZ INDIJE: Spor oko ubistva aktiviste Sika se samo produbljuje

Autor Milena Antonijević

Kanada je povukla 41 diplomatu i njihove porodice iz Indije nakon što je Nju Delhi zapretio da će im ukinuti diplomatski imunitet usred sve dubljeg spora oko ubistva aktiviste Sika.

Izvor: EPA-EFE/Hanna Johre

Taj potez usledio je nakon niza diplomatskih proterivanja između dve zemlje posle ubistva kanadskog državljanina i istaknutog vođe Sika Hardepa Singa Nidžara u junu, koga su ubila dvojica maskiranih napadača u Britanskoj Kolumbiji.

Razdor između Kanade i Indije otvorio se nakon što je kanadski lider Džastin Trudo izjavio da njegove obaveštajne službe prate „verodostojne optužbe“ da je ubistvo potencijalno povezano sa agentima indijske vlade. Indija je oštro negirala bilo kakvu umešanost u Nidžarovu smrt i nazvala te tvrdnje „apsurdnim i motivisanim“.

Izvor: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

 Pored diplomatskih proterivanja, Indija je suspendovala usluge izdavanja viza za kanadske građane zbog, kako kaže, „bezbednosnih pretnji“ diplomatama Kanade.

Prošlog meseca Indija je nagovestila da će zatražiti od nekoliko kanadskih diplomata da napuste zemlju, u pokušaju da uspostavi diplomatski „paritet“.

Komentarišući povlačenje 41 diplomate u četvrtak, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli rekla je da su nedavne akcije Indije bile „nerazumne".

„Bezbednost Kanađana i naših diplomata je uvek moja najveća briga. Imajući u vidu implikacije indijskih akcija po bezbednost naših diplomata, omogućili smo njihov bezbedan odlazak iz Indije", kazala je Džoli i potvrdila da su te diplomate i njihove porodice već napustile Indiju, dok je 21 kanadski diplomata ostao u zemlji.

Ona je dodala da kanadska vlada neće uzvratiti istom merom, rekavši da bi to bilo kršenje međunarodnog prava.

„Jedina stvar na koju ohrabrujemo Indiju je da poštuje međunarodno pravo", rekla je Džoli.

Ko je bio Hardeep Singh Nidžar?

Nidžar je bio otvoreni pristalica stvaranja zasebne domovine Sika koja bi uključivala delove Indije i bila poznata kao Kalistan.

Prema Svetskoj sikhskoj organizaciji Kanade, Nidžar je često vodio mirne proteste protiv onoga što je grupa za zastupanje nazvala „kršenjem ljudskih prava koje se aktivno dešava u Indiji i podržavajući Kalistan".

Pokret Kalistan je zabranjen u Indiji i vlada ga smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost, a brojne grupe povezane sa pokretom navedene su kao „terorističke organizacije" prema indijskom Zakonu o nezakonitim aktivnostima (prevenciji) (UAPA).

Nidžarovo ime pojavilo se na listi terorista UAPA Ministarstva unutrašnjih poslova.

Indijska nacionalna istražna agencija optužila ga je 2020. da „pokušava da radikalizuje zajednice Sika širom sveta u korist stvaranja 'Khalistana'," dodajući da je „pokušavao da podstakne Sikhe da glasaju za secesiju, agituje protiv vlade Indije i vrše nasilne aktivnosti".

Izvor: EPA-EFE/Shahzaib Akber

 Nidžarove pristalice su odbacile oznaku terorizma, za koju kažu da se koristi za diskreditaciju Nidžara, čija je smrt šokirala i razbesnela zajednicu Sika u Kanadi, jednoj od najvećih van Indije i dom za više od 770.000 pripadnika verske manjine.

(EURACTIV.rs)