Politika

AKO PUSTIMO PUTINA, CEO SVET JE U OPASNOSTI: Bajden traži podršku Ukrajini i Izraelu - "Nećemo dozvoliti pobedu terora"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Američki predsednik Džo Bajden obratio se naciji povodom ratova u Ukrajini i Izraelu.

Izvor: YouTube/screenshot

Predsednik Amerike Džo Bajden obratio se naciji u četvrtak uveče, i apelovao na Amerikance da podrže Ukrajinu i Izrael.

"Ovaj trenutak u istoriji označava borbu između demokratija i autokratija. Ove dve zemlje suočavaju se sa egzistencijalnim pretnjama. Hamas i Vladimir Putin su različite pretnje, ali jedno im je zajedničko - žele da u potpunosti unište demokratiju koja se nalazi pored njih. Ne možemo da dozvolimo da sitničava politika ljutnje stoji na našem putu odgovornosti jedne velike nacije. Ne možemo, i nećemo dozvoliti teroristima kao što je Hamas, i tiranima kao što je Putin, da pobede. Odbijam da to dozvolim", rekao je Bajden.

Ratovi u Ukrajini i Izraelu su, po njegovim rečima, imperativi nacionalne bezbednosti i američko vođstvo, kao i demokratije širom sveta, nalaze se u kritičnom trenutku.

"Mi držimo svet na okupu, a naši savezi nas čuvaju. Američke vrednosti nas čine partnerskom nacijom za poželeti. Da jednostavno ugrozimo sve to - napustimo Ukrajinu, okrenemo leđa Izraelu - jednostavno nije vredno. Podrška ovim nacijama je od vitalnog značaja."

"Istorija nas je naučila da, kada teroristi ne plate cenu za svoja dela, niti tirani za svoju agresiju, izazivaju još haosa, smrti i uništenja. Nastavljaju. A ceh i pretnja za Ameriku rastu. Ako ne zaustavimo Putinov apetit za moći i kontrolom nad Ukrajinom, on se neće ograničiti na tu zemlju. Naši protivnici i konkurencija pomno posmatraju."

"Ako pustimo Putina da obriše nezavisnost Ukrajine, agresori širom sveta pokušaće da urade isto. Rizik od konflikta i haosa u drugim delovima sveta, posebno na Srednjem istoku, se širi", rekao je on.

Bajden se obratio iste večeri kada je Bela kuća zatražila sto milijardi dolara od Kongresa za pomoć Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i američkoj granici sa Meksikom.

"Podneću hitan zahtev za budžet dodatnih sredstava za Izrael i Ukrajinu. Imamo potrebu da podržimo svoje važne partnere, to je pametna investicija koja će se isplaćivati američkoj bezbednosti u narednim generacijama", rekao je Bajden.

Kada je u pitanju podrška, američki predsednik bio je izričit - neće slati vojsku u Ukrajinu.

"Neću poslati američke vojnike da se bore, Ukrajina traži samo pomoć. Traži oružje, municiju i kapacitete da odbije ruske snage, i sisteme vazdušne odbrane kako bi obarala ruske projektile pre nego što unište ukrajinske gradove", rekao je on.

"Ukrajini šaljemo zalihe koje nam stoje u skladištima. A kada koristimo novac Kongresa, punimo svoje zalihe novom opremom koja brani Ameriku i proizvodi se u njoj. Baš kao u Drugom svetskom ratu, patriotski američki radnici grade arsenal demokratije i služe slobodi", rekao je Bajden.

(EURACTIV.rs)