Politika

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O MERAMA PROTIV SRBIJE U SLUČAJU BANJSKA: Poslanici pozvali Srbiju da sarađuje

Autor Milena Antonijević

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o merama protiv Srbije u slučaju Banjska ukoliko se dokaže umešanost države.

Izvor: EPA/PATRICK SEEGER

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je na društvenoj mreži X( bivši Tviter) naveo da je potrebna potpuna istraga napada na Banjsku i isporučivanje pravde.

"Evropski parlament usvojio je rezoluciju o najnovijim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova. Potrebna nam je potpuna istraga napada na Banjsku i isporuka pravde. Beograd i Priština takođe moraju da se vrate mirnom i konstruktivnom dijalogu uz posredovanje EU", naveo je Bilčik.

U tekstu Rezolucije stoji  da su poslanici Evropskog parlamenta izrazili stav da Vlada Srbije vodi veoma opasnu politiku u odnosu na Kosovo i njegove zapadne partnere.

U tekstu, objavljenom na stranici Evropskog parlamenta, najoštrije se osuđuje „grozni i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane dobro organizovanih srpskih paravojnih jedinica" u Banjskoj 24. septembra 2023. i pozivaju se sve strane na deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Poslanici Evropskog parlamenta pomno prate tekuće istrage kosovskih vlasti i pozivaju Srbiju da u potpunosti sarađuje i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi, uključujući i omogućavanje njihovog izručenja Kosovu.

Agresivno vojno ponašanje, zajedno sa radikalizovanim političkim porukama u Srbiji i jakim indikacijama umešanosti srpske države u nedavno političko nasilje na severu Kosova, ukazuje da Vlada Srbije vodi veoma opasnu, ali koherentnu politiku u pogledu Kosova i zapadnih partnera.

Poslanici Evropskog parlamenta su takođe zabrinuti zbog dokaza koji povezuju nasilne kriminalne grupe na severu Kosova i u Srbiji sa srpskom državom.

(EURACTIV.rs)