Politika

KINA RAZMATRA SMRTONOSNU POMOĆ RUSIJI: Američki državni sekretar se sastao sa najvišim diplomatom - "Nema izvinjenja"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Entoni Blinken i Vang Ji razgovarali su u Minhenu, tema su bili navodna "smrtonosna pomoć" Kine Rusiji i obaranje špijunskog balona u američkom vazdušnom prostoru.

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Minhenu sa najvišim kineskim diplomatom, a tema razgovora bila je zabrinutost Vašingtona oko moguće pomoći Kine Rusiji.

Blinken i Vang Ji sastali su se na nepoznatoj lokaciji tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu, svega nekoliko sati nakon što je kineski diplomata Ameriku nazvao "histeričnom" zbog reakcije na navodni kineski špijunski balon.

"Vrlo smo zabrinuti jer Kina možda razmatra slanje smrtonosne podrške Rusiji, i jasno sam stavio Vangu do znanja da bi takav potez imao ozbiljne posledice po naš odnos", rekao je on.

"Postoji više vrsta smrtonosne pomoći, i razmatraju ih, a među njima je i oružje", naveo je Blinken i dodao da će Vašington uskoro objaviti više konkretnih detalja na ovu temu.

"Rekao sam mu vrlo jednostavno da je to neprihvatljivo, i da nikada više ne sme da se ponovi. Nije bilo izvinjenja", kazao je Blinken.

Američki državni sekretar je dodao da sa Vangom nije razgovarao o novom datumu posete Kini, koja je prethodno otkazana zbog incidenta sa balonom.

Vang je Blinkenu rekao da SAD mora da se suoči sa štetom, i sanira je, misleći na obaranje navodnog špijunskog balona.

Ekspert za Kinu pri američkoj Fondaciji za odbranu demokratija, Kreg Singlton, rekao je da su Vangovi komentari bili namenjeni "otklanjanju sramote zbog incidenta".

"Ali odsustvo snažnog odgovora Vašingtona samo će povećati apetit Kine za rizicima u narednim spornim situacijama. Sastanak Blinkena i Vanga neće promeniti trajektoriju odnosa Kine i Amerike, koja ide nizbrdo. Jasno je da između dve strane ima skoro nimalo poverenja", rekao je Sinlgton.

(EURACTIV.rs)